Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja zagorskih lovaca i policije

U salamama će od ove godine biti puno manje mesa divljači

Krivolov
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
1/3
16.10.2014.
u 12:30

Za protuzakoniti lov oružjem kazna zatvora je do jedne godine, a za zamke i do tri godine

U posljednjih pet godina na području Krapinsko - zagorske županije počinjeno je ukupno 28 kaznenih djela protuzakonitog lova i ribolova te jedan slučaj samoranjavanja lovca u lovu s teškim tjelesnim ozljedama. Kako bi se te brojke smanjile, Lovački savez Krapinsko - zagorske županije u suradnji sa zagorskom policijom pokrenuo je projekt “Sigurnost u lovu i sprečavanje protuzakonitog lova” koji će se provoditi od 15. listopada ove godine do 31. ožujka 2016. godine.

Problem i zamke

Kako su jučer istakli autori projekta Mario Vodolšak ispred lovaca i Željko Lež ispred PU, osnovni je cilj podići razinu sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem, prevenirati stradavanje u lovu te spriječiti protuzakoniti lov. U Zagorju u 39 lovačkih udruga koja djeluju na području 32 lovišta danas ima oko 2200 lovaca. Kroz ovaj projekt u sljedećih će se godinu i pol po lovnim uredima održati niz edukativnih predavanja.

- Počinje sezona svinjokolje i upravo je sada trenutak da se krene sa sprečavanjem protuzakonitog lova, posebice na srne i divlje svinje koje tijekom zimskih mjeseci često završavaju u kobasicama ili salamama. Uz krivolov vatrenim oružjem, veliki problem nam je i postavljanje zamki u lovištima - rekao je predsjednik zagorskog Lovačkog saveza Ivica Halapir.

Uskoro novi zakon

Dodao je kako velike štete rade i psi lutalice te lisice, no sadašnji zakonski propisi sprečavaju lovce da pucaju na udaljenostima manjim od 300 metara od naselja ili kuća. Ipak, novim Zakonom, ako se on prihvati, bude li to zahtijevala situacija, primjerice bijesna lisica u dvorištima, moći će se pucati već na 50 metara. Načelnik PU Jakob Bukvić rekao je da se projektom suradnje prvenstveno želi postići veća sigurnost ljudi, kako lovaca, tako i onih koji se za lova nađu u šumi. Inače, kazna za krivolov oružjem iznosi do godine dana zatvora, dok za krivolov pomoću zamki ili pak eksplozivnih naprava, kazna može iznositi čak i do tri godine zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije