Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantski kaos

U SAD želi ući 150.000 ljudi: Na granicu s Meksikom Biden poslao 4000 vojnika

migranti u SAD-u
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
12.05.2023.
u 22:10

Ilegalnim migrantima prijeti se petogodišnjom zabranom ulaska, što bi trebalo smanjiti pritisak na granicu

Posebna regulativa koja je migrantima zabranjivala ulazak na teritorij Sjedinjenih Država prije rješavanja njihovih molbi za azil, a koja je donesena u vrijeme administracije Donalda Trumpa zbog pandemije, nazvana Title 42, jučer je prestala važiti i odmah je zamijenjena novim i strožim pravilima, kojima Bidenova administracija želi odvratiti migrante od pokušaja ilegalnog ulaska u SAD. Međutim, istek jednog i stupanje na snagu novog propisa rezultirao je novim kaosom na američkoj granici s Meksikom s obzirom na to da je broj onih koji su pokušali iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za ulazak u SAD naglo porastao.

"Granica nije otvorena"

Procjenjuje se da se na sjeveru Meksika trenutačno nalazi oko 150 tisuća migranata, uglavnom iz latinskoameričkih zemalja, koji očajnički pokušavaju ući u Sjedinjene Države. Mnogi od njih to su i pokušali. Neki pokušavaju prijeći granicu neprimijećeni, dok se drugi predaju graničnim službenicima, očekujući pokretanje postupka odobrenja azila i nadajući se da će biti procesuirani prije ponoći, kada su novi i stroži propisi stupili na snagu.

Bidenova administracija uputila je na južnu granicu dodatne snage, a ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas precizira da je dan prije isteka pandemijskih pravila čak 24 tisuća agenata i službenika granične patrole – kojima se pridružilo najprije 1500, a onda i još dodatne četiri tisuće vojnika – poslano na granicu kako bi provodili američke zakone, poručujući migrantima da ne vjeruju krijumčarima ljudima i da "granica nije otvorena". Mayorkas uvjerava da će se migranti koji pokušaju ilegalno ući u SAD suočiti s posljedicama i da će ih to učiniti nepodobnima za podnošenje zahtjeva za azil, s obzirom na to da im prema važećim pravilima prijeti dugoročna, petogodišnja zabrana ulaska u SAD i sudski progon. Broj dnevnih uhićenja migranata potvrđuje te prijetnje. Taj je broj ovog tjedna porastao na više od deset tisuća, zbog čega su pritvori u gradovima na jugu zemlje prepuni.

Bidenova administracija u ovom se slučaju nalazi između čekića i nakovnja. S jedne je strane izložena stalnim i žestokim republikanskim kritikama zbog "preblage" migrantske politike, iako republikanska kongresna većina blokira Bidenov prijedlog sveobuhvatne reforme migrantske politike, dok ljevica Bidena optužuje za "nastavak Trumpove izrazito restriktivne i nehumane politike prema migracijama". Bidenova administracija, želeći izbjeći kritike da je preblaga prema migrantima, nije ukinula propis Title 42, što ga je Trumpova administracija donijela iskoristivši zdravstvenu krizu kako bi podnositeljima zahtjeva za azil onemogućila ulazak u SAD, nego je donijela nova pravila tek nakon isteka važenja Trumpova propisa. Bidenove mjere nisu ništa blaže prema migrantima od Trumpovih.

Aplikacija za ulazak

Ilegalnim migrantima prijeti se kaznenim prijavama i petogodišnjom zabranom ulaska, što bi trebalo smanjiti pritisak na granicu, iako i Biden priznaje da će prilike na granici još neko vrijeme ostati kaotične. Iz Bidenove administracije poručuju da žele otvoriti više mogućnosti za legalan ulazak u SAD, zbog čega planiraju povećati broj radnih dozvola, a u drugim državama planiraju uspostaviti posebne centre za obradu zahtjeva za azil. Oni koji žele ući u SAD moraju se naručiti preko posebne aplikacije, iako je broj zahtjeva ograničen, a to otežava pristup aplikaciji.

Komentara 11

CR
crnikruh
22:41 12.05.2023.

Zašto u obećanu Rusiju ne želi ući baš nitko pa ni od gomile naših rusofila, srba, komunjara ?

Avatar 15545
15545
00:57 13.05.2023.

Kasno Marko na Kosovo stize...

SE
Serđo23
00:16 13.05.2023.

Treba im poslati sve ove Afganistance ,Sirijce , Kurde koji dolaze kod nas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije