Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Saboru polemika oko toga je li Hrvatska sigurna zemlja

hr-sabor-txt.jpg
import
02.10.2008.
u 18:02

Službena policijska statistika iz izvješća ministra Berislava Rončevića naišla je danas na različita tumačenja saborskih zastupnika - dok HDZ-ovci ističu da pad ukupnog broja kaznenih djela pokazuje da je Hrvatska sigurna za građane, oporba tvrdi da policija nije dovoljno zašla u tamnu zonu kriminaliteta.

Tomislav Čuljak (HDZ) naglasio je da je policija u proteklom razdoblju imala problem s nedostatkom kadra, za što su, kaže, krive odluke iz 2002., kojima je ukinuta srednja policijska škola, zapostavljen sustav obrazovanja na policijskoj akademiji i zamrznuto zapošljavanje novih policajaca.

Unatoč tom problemu, policija je, kaže Čuljak, uspjela razriješiti velik dio najtežih kaznenih djela, kakva su ubojstva. Stupanj riješenosti takvih slučajeva je viši od 90 posto, naveo je Čuljak.

Istaknuo je i da izvješće pokazuje pad ukupnog broja kaznenih djela s područja organiziranog kriminaliteta.

Ranko Ostojić (SDP), međutim, upravo u tom podatku vidi zamku. "U pohvalama za pad broja kaznenih djela krije se zamka, jer to nužno ne mora značiti bolju sigurnost građana", rekao je Ostojić, koji podatke o padu broja kaznenih djela zloporabe droge (pad od 4,72 posto), gospodarskog kriminaliteta (19,95 posto), maloljetničkog kriminaliteta (7,1 posto) te organiziranog kriminala (6,99 posto) tumači kao dokaz da policija ne ulazi u crnu zonu kriminaliteta.

Upozorio je i na izostanak kriminalističke prevencije, kao i na to da policajci gube radni elan, jer kaznene prijave koje podnose uredno završavaju bez sudskog epiloga.

"Policajac danas nekog zatekne na djelu i prijavi ga, da bi ga za dva dana ponovno sreo na ulici", upozorio je Ostojić.

Vesna Pusić (HNS) smatra kako izvješće ni na koji način ne pokazuje da se više neće događati slučajevi premlaćivanja (Galinec, Miljuš, Rađenović), te ubojstva (Ritz).

"Iz izvješća se ne vidi što konkretno policija radi i hoće li se ti slučajevi razriješiti, a to kod građana stvara osjećaj nesigurnosti", rekla je Pusić na što joj je u obraćanju nakon izjašnjavanja klubova odgovorio ministar Rončević naglasivši kako ne može govoriti o konkretnim postupanjima jer bi time ugrozio dosadašnji rad policije na tim slučajevima.

Rončević se ne slaže ni s kritikama čelnice HNS-a zbog suspenzije inspektora Josipa Gašparca, te naglašava kako on nije suspendiran zbog prijavljivanja Marka Perkovića Thompsona nakon koncerta na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, već zbog neprimjerenog ponašanja na kolegijima.

Unutar policijskog sustava u 2007. provedeno je 600 stegovnih postupaka, istaknuo je ministar Rončević.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako će podržati izvješće, ali od Vlade traži da za tri mjeseca podnese posebno izvješće o tome što je poduzela po pitanju maloljetničkog kriminala, zlouporabe droga, te etnički motiviranih kaznenih djela.

Damir Kajin (IDS) drži da je Hrvatska još uvijek sigurna zemlja, ali kaže kako je problem u neefikasnom i nevjerodostojnom pravosuđu.

Stanko Grčić (HSS) rekao je kako policija na zadovoljavajući način odgovara na izazove s kojima se susreće, te naglašava kako stanje sigurnosti u zemlji ne ovisi samo o policiji, već i o svima nama.

U tijeku je pojedinačna rasprava.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije