Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNE OPTUŽBE

Bio je ključna osoba u razvoju hipersonične vojne tehnologije u Rusiji, a sad je uhićen

Foto: Pixsell/Reuters
1/4
12.08.2021.
u 16:55

Autor je više od 120 znanstvenih radova, a dugi niz godina bio je organizator rusko-američkog simpozija na temu aerodinamike.

U Rusiji je zbog sumnje na veleizdaju uhićen Aleksandar Kuranov (73), jedan od najvećih znanstvenika iz područja hipersoničnog oružja.

Profesor Aleksandra Kuranova našao se na meti protuobavještajne službe FSB koja ga je optužila za odavanje profesionalnih tajni jednoj zemlji u NATO savezu. Detalji o državi i spornim informacijama nisu poznati.

Kuranovu će se suditi u na sudu u Moskvi, a očekuje se da će biti u pritvoru do okončanja istrage, a mediji tvrde da bi to moglo potrajati više mjeseci. 

Inače, Kuranov je bio ključna osoba u razvoju hipersonične vojne tehnologije u Rusiji. Ovaj ruski znanstvenik je, piše Daily Mail, bio profesor na Odjelu za sustave upravljanja i tehnologiju Sveučilišta u Sankt Petersburgu, te generalni direktor Instituta za istraživanje hipersoničnih sustava kompanije 'Leninetz'.

Autor je više od 120 znanstvenih radova, a dugi niz godina bio je organizator rusko-američkog simpozija na temu aerodinamike. 

Znakovito je da ovo uhićenje stiže u trenutku kad se ruski predsjednik Vladimir Putin svijetu priprema službeno predstaviti hipersonične rakete Zirkon (protubrodska) i Avangard. 

Ruska hipersonična protubrodska raketa Zirkon okarakterizirana je kao velika promjena u odnosu pomorskih snaga između Rusije i Zapada, a Rusi smatraju da im donosi veliku stratešku prevagu. Još 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da Zirkon može postići brzine oko devet puta veće od brzine zvuka te da može uništiti neprijateljske ciljeve i na udaljenosti do 1000 kilometara.

Prva je takva u svijetu i po završetku testiranja očekuje se da će i uskoro službeno ući u uporabu u ruskoj ratnoj mornarici.

Foto: Pixsell/Reuters

Ne treba zaboraviti i da se Rusija bliži dovršetku još jedne nove interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat. Ista već ima i NATO-ovu oznaku SS-X-30 "Sotona 2", s obzirom na to da je riječ o sustavu koji će naslijediti RS-36, odnosno interkontinentalnu balističku raketu SS-18 Sotona.

Inače, riječ “hipersonično” označava sve što se kreće pet puta brzinom zvuka – 6.174 kilometara na sat ili brže – drugim riječima, ultra-brzo. Brzina je važna jer daje protivniku manje upozorenja i manje vremena za reakciju.

Većina balističkih raketa se već kreće ovako brzo; ono po čemu se hipersonične rakete razlikuje jeste to da one klize po gornjoj atmosferi i imaju velike manevarske sposobnosti. Balističke rakete, jednom ispaljene, imaju veoma ograničene mogućnosti da promijene smjer, dosta nalik na bačenu loptu.

Komentara 11

IJ
istinaa__jako_boli
17:55 12.08.2021.

Nema nedodirljivih.

DZ
dzag62
07:08 13.08.2021.

Dobro je što su ga uhvatili ,sedamdeset godina i proda dušu američkim zločincima .

DU
Deleted user
17:25 12.08.2021.

" dugi niz godina bio je organizator rusko-američkog simpozija "... pa nista cudno onda, na jednom od tih simpozija je i postao "asset" Cije ili MI-5.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije