Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNE RUKE POSLA

U Rumunjskoj istražuju šest IT projekata, u Italiji 50 milijuna eura teške prevare s PDV-om...

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Foto: Horst Galuschka/DPA
1/3
14.11.2023.
u 09:12

OLAF i EPPO zajedno su istraživali i dva slučaja u Belgiji u kojima su nedavno podignute zasebne optužnice zbog utaje carine na uvoz električnih bicikala (e-bicikala) iz Kine. Obje optužnice odnose se na tvrtke koje su uvezle e-bicikle i tvrtke koje su ispunile carinske formalnosti.

Zbog sumnje u prevaru "tešku" 15 milijuna eura, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Rumunjskoj, pokrenuo je dvije istrage u sklopu kojih je obavljeno 38 pretraga u Rumunjskoj te na Cipru, Češkoj i Malti. Neke dokaze EPPO je preko međunarodne suradnje, prikupljao i u Monaku te SAD-u.  Meta istražitelja je šest IT projekata koje financira EU za razvoj inovativnih softverskih rješenja. Sumnja se, da su između  2019. i 2022. korisnici projekata dostavljali lažne ili netočne dokumente s precijenjenim uslugama ili uslugama koje nikada nisu pružene. Sumnjiči ih se i da su dostavljali lažne fakture za kupnju robe, a na temelju svega toga su dobivali sredstva iz proračuna EU i to kako se sumnja, najmanje 15 milijuna eura. Potom su lažno prikazivali u što je novac usmjeren, bilo u zemlji ili inozemstvu, dok se novac zapravo slijevao na njihove račune. EPPO osobe involvirane u ovu priču sumnjiči za prijevaru i pranje novca, a cijelu priču osim EPPO-o istražuje i OLAF.

OLAF i EPPO zajedno su istraživali i dva slučaja u Belgiji u kojima su nedavno podignute zasebne optužnice zbog utaje carine na uvoz električnih bicikala (e-bicikala) iz Kine. Obje optužnice odnose se na tvrtke koje su uvezle e-bicikle i tvrtke koje su ispunile carinske formalnosti. Tereti ih se da su netočno ispunjavali carinske deklaracije.  E-bicikli su uvezeni preko Belgije u odvojenim dijelovima,  kako bi se, kako se sumnja,  izbjeglo plaćanje antidampinških pristojbi na uvoz potpuno sastavljenih e-bicikala. U jednom slučaju EU je oštećen, navodi EPPO, za najmanje 3,5 milijuna eura, a u drugome za 3,1 milijun eura.

VEZANI ČLANCI

A talijanska policija na zahtjev EPPO-a  istražuje poreznu prevaru tešku oko 50 milijuna eura. Tijekom pokrenute istrage otkrivena je složena mreža koja se sastojala od više tvrtki, koje su osnovane u nekoliko zemalja EU, a korištene su za prevre s PDV-om. Glavni osumnjičenik bio je u Moldaviji, a sumnjiči ga se da je vodio kriminalnu mrežu preko koje je organizirao prodaju više od tri milijuna artikala lažnim tvrtkama u Italiji. Među artiklima koju su se prodavali bili su bežične  slušalice, elektronika,  diskovi... Sumnja se da je ta roba prodavana tvrtkama u Italiji ispod tržišne vrijednosti, čime se podrivala konkurencija, a tako je kako se sumnja, izbjegnuto plaćanje oko 50 milijuna eura PDV-a. EPPO navodi da su cijelom pričom rukovodila dva dugogodišnja prijatelja. Jedan je uhićen na povratku iz Italije u Moldaviju, a drugi je izručen Njemačkoj koja ga je tražila zbog nekih drugih kaznenih djela. U pretragama je nađe novac i razni mobiteli.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije