Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARNI PROGRAM

U rujnu nastavak pregovora svjetskih sila i Irana

Mohammad Javad Zarif
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.07.2014.
u 14:31

Nakon višemjesečnog pregovaranja u Beču Iran i Zapad nisu uspjeli do 20. srpnja ove godine, kada je istekao dogovoreni šestomjesečni rok prijelaznog sporazuma, usuglasiti stavove o opsegu obogaćivanja urana

Pregovori između šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska plus Njemačka) i  Irana oko spornog iranskog nuklearnog programa, bit će nastavljeni u rujnu ove godine, izvijestio je u srijedu austrijski radio i televizija ORF. 

„Obje strane se još moraju usuglasiti oko toga gdje će pregovarati“, rekla je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham.

U teheranskim krugovima se špekulira da bi New York, nakon Beča, mogao biti slijedeće mjesto pregovaranja, navodi ORF i dodaje kako u korist toga govori i podatak da će u rujnu u New Yorku biti održano Zasjedanje opće skupštine UN-a, na kojem bi trebali sudjelovati i iranski šef diplomacije Mohamad  Džavad Zarif (na slici) i predsjednik Irana Hasan  Rohani.

Nakon višemjesečnog pregovaranja u Beču Iran i Zapad nisu uspjeli do 20. srpnja ove godine, kada je istekao dogovoreni šestomjesečni rok prijelaznog sporazuma, usuglasiti stavove o ključnom elementu pregovora, opsegu obogaćivanja urana, pa je prijelazni sporazum produljen do 24. studenoga 2014. godine.

„Šestorka“ želi čvrsta i sigurna jamstva da je iranski nuklearni program miroljubive prirode, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Iranu, koje ozbiljno guše  njegovo gospodarstvo.

>> Iran i Zapad pred produljenjem prijelaznog sporazuma

 

Komentara 2

RA
Rangostar
15:48 23.07.2014.

Sretni pregovori !

ST
stomugromova
14:46 23.07.2014.

Uopće vise nije glavni naglasak pregovora na nuklearnom potencijalu Irana,nego o otvaranju iranskog tržišta za zapadne korporacije.Zato USA ucjenjuje,ali Iranci ne popuštaju niti milimetar.Kad Iran otvori svoje tržište, najveći zalogaj će dobiti Kinezi i Rusi,a u značajnoj mjeri i EUU će imati korist. Pohlepne psihopate sa Wall Streeta čija je ekonomija u padu,to strašno grebe u grlu.Glede napada na Iran,to je vrijeme odavno prošlo i zato je Iran u tim pregovorima opušten,a uz to mu leđa čuvaju Kina i Rusija. Inače osim nafte i plina,Iran je prvi po rezervama bakra i cinka,a znamo da pohlepne kriminalce sa Wall Streeta i londonskog citija ,najviše zanima kako oteti i prisvojiti tuđe resurse.Još jedan poraz ciobanksterskih lupeža i ucjenjivača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije