Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

U Rooseveltovoj sobi dao je Hrvatskoj najbolji poklon

biden
VL
Autor
Jasmina Popović
29.05.2010.
u 15:24

Upravo je Biden jedan od najzaslužnijih za NATO-ovu intervenciju 1995. u BiH i potom 1999. na Kosovu te je često u Kongresu ponavljao da je Miloševićeva politika zločinačka.

Američki potpredsjednik Joe Biden napunio je 29 godina kad je izabran za najmlađeg senatora u američkoj demokratskoj povijesti. Nekoliko tjedana poslije u automobilskoj nesreći smrtno je stradala njegova supruga Neilia i jednogodišnja kći, a dva sina bila su teško ozlijeđena. Na inauguraciji u Senatu uz njega je stajala samo majka i kratko se tog dana zadržao u Washingtonu jer se žurio u bolnicu u mjestu Claymont u Delawareu posjetiti sina. Idućih 36 godina političke karijere nastavio je svakodnevno vlakom iz Delawarea putovati u Washington, gdje se prvi put preselio 2009. u rezidenciju potpredsjednika Amerike nakon što je imenovan zamjenikom prvog crnoputog američkog predsjednika, Obame.

Biden je, tvrde dobro upućeni izvori, bolji poznavatelj vanjske politike, a posebice jugoistoka Europe, od predsjednika Obame. Upravo je Biden jedan od najzaslužnijih za NATO-ovu intervenciju 1995. u BiH i potom 1999. na Kosovu te je često u Kongresu ponavljao da je Miloševićeva politika zločinačka. Stoga ne iznenađuje što u Ovalnom uredu o problemima na jugoistoku Europe, o stanju u BiH, Srbiji, Kosovu i Makedoniji, glavnu riječ vodi Biden koji je, naglašavaju njegovi suradnici, zacrtao da do kraja potpredsjedničkog mandata 2012. mora pokušati riješiti sva američka otvorena pitanja u tom dijelu svijeta. Hrvatska je na onoj pozitivnijoj i prijateljskoj strani u promišljanjima i stavovima 68-godišnjeg šarmantnog Joea Bidena, što potvrđuje i njegov službeni poziv hrvatskoj predsjednici Vlade da posjeti Washington 25. i 26. svibnja.

U povijesnoj Rooseveltovoj sobi, smještenoj u zapadnom krilu Bijele kuće, Biden je s Jadrankom Kosor proveo sedamdesetak minuta u ozbiljnim, ali prijateljskim razgovorima, a po izboru tema i pitanja koja je postavljao potvrdio je tezu da je odlično informiran o događajima u Hrvatskoj i susjedstvu. Nazočni na susretu Biden – Kosor prepričavaju da je hrvatska premijerka ostavila pozitivan dojam na američkog potpredsjednika, koji je produljio razgovor pažljivo slušajući što je govorila o nastavku borbe protiv korupcije i gospodarskim reformama. Biden se složio s Kosorovom da je Americi i Hrvatskoj nakon osnaženog političkog prijateljstva i partnerstva u NATO-u sada najvažnije ojačati gospodarsku suradnju. Premijerkinu jasnu poruku da je američki kapital u obliku novih investicija dobrodošao u Hrvatskoj Biden je primio s odobravanjem i njegovo lobiranje na tom području sigurno će motivirati investitore. Američki potpredsjednik otvoreno je pomogao Hrvatskoj i vladi Jadranke Kosor poručujući nakon razgovora u Bijeloj kući da je Zagreb ispunio sve potrebne uvjete u suradnji s Haaškim tribunalom. Biden je stoga zaslužan što se Jadranka Kosor iz Amerike vratila kući s najboljim poklonom za svoju zemlju, ali i za vlastitu političku karijeru. Američkom podrškom u svemu!

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
22:52 29.05.2010.

The US rather than North Korea is a Threat to Global Security . US Military confirms that 20% of North Korea\'s Population was Killed during Korean War . North Korea lost thirty percent of its population as a result off US led bombings in the 1950s. US military sources confirm that 20 percent of North Korea\'s population was killed off over a three period of intensive bombings: \"After destroying North Korea\'s 78 cities and thousands of her villages, and killing countless numbers of her civilians, [General] LeMay remarked, \"Over a period of three years or so we killed off - what - twenty percent of the population.\"1 It is now believed that the population north of the imposed 38th Parallel lost nearly a third its population of 8 - 9 million people during the 37-month long \"hot\" war, 1950 - 1953, perhaps an unprecedented percentage of mortality suffered by one nation due to the belligerance of another.\" During The Second World War the United Kingdom lost 0.94% of its population, France lost 1.35%, China lost 1.89% and the US lost 0.32%. During the Korean war, North Korea lost 30 % of its population. These figures of civilian deaths in North Korea should also be compared to those compiled for Iraq by the Lancet Study (John Hopkins School of Public Health). The Lancet study estimates a total of 655,000 Iraqi civilian deaths, following the US led invasion (March 2003- June 2006). 1. Richard Rhodes, \"The General and World War III,\" The New Yorker, June 19, 1995, p. 53. Michel Chossudovsky

ST
standup
00:50 01.06.2010.

God Bless America !!

DU
Deleted user
10:21 01.06.2010.

Živio Đo Bajden!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije