Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očuvanje populacije

U punoj funkciji centar i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na Cresu

Primorsko-goranska županija
Foto: Promo
1/3
03.09.2018.
u 14:46

U izgradnju i opremanje Centra uloženo je 4,35 milijuna kuna, a danas u oporavilištu ima 10 mladih supova koji će u narednim mjesecima biti ponovo vraćeni u prirodu

Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u mjestu Beli na otoku Cresu kojim upravlja Javna ustanova Priroda jedna je od najvećih projekata Primorsko-goranske županije u funkciji zaštite prirode. U izgradnju i opremanje Centra uloženo je 4,35 milijuna kuna, a osim Primorsko-goranske županije dio sredstava osigurali su Grad Cres te Ministarstvo turizma.

Sonja Šišić, ravnateljica JU Priroda
Foto: Vedran Karuza, Novi list
U potpunosti je opremljen i stavljen u funkciju prošle godine. Posjetiteljima nudi stalni izložbeni postav i informacije prilagođene svim uzrastima o životu i važnosti bjeloglavih supova za ekosustav kvarnerskih otoka te etnološki postav s pojedinostima o suživotu čovjeka i bjeloglavih supova na otoku Cresu

“U suradnji s lokalnim stanovništvom i partnerima već nekoliko godina uspješno doprinosimo oporavku populacije mladih bjeloglavih supova koji tijekom ljetnih mjeseci nerijetko stradavaju, pa tako primjerice danas u oporavilištu imamo 10 mladih supova koji će u narednim mjesecima biti ponovo vraćeni u prirodu.

Centar vodimo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Cresom i njihovom TZ, udrugama Tramuntana iz Belog i BIOM iz Zagreba, zagrebačkim Zoološkim vrtom i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba”, ističe ravnateljica JU Priroda Sonja Šišić i dodaje da je projekt vrijedan i s aspekta zapošljavanja lokalnog stanovništva u malim otočnim sredinama. Ove godine se po prvi puta u Centru obilježava i Međunarodni dan podizanja svijesti o pticama strvinarima - International Vulture Awareness Day – IVAD, u koje se ubrajaju i bjeloglavi supovi.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije