Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
groblje

U prvoj fazi 3700 kvadrata novog groblja s pedesetak grobnica

groblje (1)
presnimila Lj. Risek
03.07.2012.
u 12:19

Groblje će se širiti u četiri faze na ukupno 12.000 četvornih metara, a ukupna vrijednost radova bit će čak 11 milijuna kuna

 U suradnji Grada Ivanca i komunalne tvrtke Ivkom počeli su opsežni radovi na gradnji novog groblja u Ivancu. Tvrtka Stipić graditeljstvo iz Zeline, kojoj je ovaj zahtjevan posao povjeren temeljem provedenog postupka javne nabave, zahuktala je zemljane i građevinske radove koji se u prvoj fazi provode na više od 3.500 četvornih metara površina što ih je prethodno, radi potreba proširenja groblja, od građana otkupio Grad Ivanec.

– Proširenje groblja bilo je neophodno jer na starom groblju ostalo je još vrlo malo mjesta za ukope. S obzirom na financijsku vrijednost projekta, u suradnji s gradskim službama za njega smo se  pripremali dvije godine. Novo groblje gradit će se postupno, u četiri faze, a ukupna vrijednost radova bit će čak 11 milijuna kuna! Posluži li vrijeme, prva faza kojaje vrijedna 1,3 milijuna kuna, završit će već do kraja kolovoza ili tijekom rujna – izjavio je Mladen Stanko, direktor Ivkoma.

– Grad Ivanec je dosad za potrebe proširenja groblja otkupio od građana 6000 kvadrata zemljišta, a preostaje nam otkup još toliko površina. Novo groblje, koje će biti građeno i uređeno po najvišim arhitektonskim standardima takvih specifičnih cjelina, zajedno financiraju Grad i Ivkom, a dio novca osiguran je i iz uplata građana koji su već s Ivkomom zaključili kupoprodajne ugovore za grobnice. Ono će podmiriti potrebe za ukopima pokojnika u idućih šest do osam godina – naglasio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Po riječima Dalibora Patekara, zamjenika tehničkog direktora Ivkoma, radovi se obavljaju na prostoru budućeg grobnog polja II i IV, na kojemu će biti sagrađeno pedesetak grobnica. U konačnici, groblje će imati između 500 i tisuću grobnih mjesta.

– Sagradit će se i pedesetak metara zida koji će biti grobna ograda, a nakon završetka grubih radova odmah će se prići uređenju staza, podizanju centralnog križa i hortikulturnom uređenju prostora. Na groblju će biti i petnaestak običnih grobova s betonskim okvirima koji će se popločiti kamenom i jednoobrazno urediti – izvijestio je Patekar.

Idejno rješenje novog groblja izradio je dr. sc. Eduard Kušen, glavni projekt Studio Nexar iz Zagreba, dok je autor izvedbenog projekta tvrtka Labos iz Varaždina. Iz virtualnog izgleda groblja već sada je vidljivo da će novi prostor biti estetski vrlo lijepo uređen, u skladu s pijetetom prema posljednjim počivalištima građana.

Prometne gužve otežavaju održavanje sprovoda

Gradske službe i Ivkom traže i rješenja kojim bi se ublažile gužve i prometni zastoji do kojih redovito dolazi nakon više uzastopnih sprovoda. Pristupna Cesarčeva ulica u takvim se slučajevima pretvara u usko grlo, a budući da cesta prolazi kroz prostor pored grobne kuće, prolazak vozila i prometni krkljanac otežavaju održavanje posljednjih ispraćaja pokojnika. Kako bi se taj problem riješio, novim prostornim planom predviđen je prostor za gradnju novog parkirališta i prilaza groblju, a dotad će se taj problem pokušati ublažiti korekcijom termina pokopa na način da se razmak između dvaju sprovoda produlji, a razmišlja se i o prometnim rješenjima koja bi se primjenjivala samo u terminima sprovoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije