Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

U Privlaci održano prvo ovogodišnje pokladno jahanje u Slavoniji

konj
Foto: Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL
18.01.2015.
u 00:05

Govoreći o tradiciji pokladnog jahanja Antolović je pojasnio kako taj običaj datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka

Okupljanjem članova konjogojskih udruga sa vinkovačkog područja u subotu je u Privlaci, selu nedaleko od Vinkovaca, održano prvo ovogodišnje pokladno jahanje u Slavoniji.

- Sve je više konjanika i konja. Konje se drži ponajprije iz ljubavi jer zarade tu nema. Slavonci i konji stoljećima su povezani i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti. Upravo smo zbog toga 2011. godine i osnovali udrugu "Žeravi" kako bi što više mlade, kroz djelovanje u udruzi, vezali i usadili im ljubav prema konjima, rekao je predsjednik Konjogojske udruge Riđani Marinko Antolović koji je i organizator pokladnog jahanja u Privlaci.

Prema starim običajima jahači su jašući kroz selo zastali u nekoliko domaćinstava gdje su počašćeni jelom i pićem. Ukazano gostoprimstvo uzvraćeno im je pjesmom.

Antolović kaže i kako se pokladnim jahanjima, koja će se do početka korizme održati u 40-ak slavonskih sela i gradova, jahači se odupiru zimskom razdoblju i u iščekivanju su početka skore proljetne sjetve. Antolović ističe i kako u pokladnim jahanjima mogu sudjelovati samo jahači i jahačice odjeveni u slavonsko narodno ruho.

Govoreći o tradiciji pokladnog jahanja Antolović je pojasnio kako taj običaj datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji konjanici su u vrijeme kad nisu bili u službi pokladnim jahanjem uveseljavali mještane u pokladne dane. Ta tradicija zadržana je do danas, a iz konjogojskih udruga najavljuju kako će i dalje njegovati ovaj stari običaj.

>> Prvo ovogodišnje pokladno jahanje u Retkovcima i Prkovcima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije