Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radioaktivni materijal u srcu Zagreba

U priču o bačvama uranija na Ruđeru uključio se i USKOK?

uranij
Foto: Ekoteh dozimetrija
06.09.2015.
u 08:37

– Utvrdi li se kaznena odgovornost, ići će prijave nadležnim službama – ističe ravnatelj DZRNS-a Saša Medaković

– Postoje značajne razlike između onoga što je Institut Ruđer Bošković prijavio regulatornom tijelu te onoga što se zaista zateklo u njihovu skladištu nuklearnog otpada. Nakon završetak inspekcijskog nadzora, utvrdit će se koji su prekršaji iz Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti počinjeni, a ako ulaze u zonu kaznene odgovornosti, to će biti prijavljeno nadležnim službama – istaknuo je jučer ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) Saša Medaković, ističući još jednom kako uraniju, kao ni drugom radioaktivnom materijalu, nije mjesto u gradu.

Iz Instituta Ruđer Bošković odbacili su navode Večernjaka, iako ih je potvrdio DZRNS, koji je prije dvije godine i zapečatio skladište zbog neadekvatnog skladištenja i kontaminacije. Razlike u bilanci i njih su ozbiljno šokirale. Osim toga, izvješće DZRNS-a u neskladu je s izjavom Branka Vekića, koji dugi niz godina upravlja skladištem IRB-a, iz svibnja ove godine kad je, u jeku rasprave treba li stalno odlagalište biti na Trgovskoj gori, rekao: "Tu (u skladištu IRB-a, op. a.) ništa ne ulazi što ne nadziremo.

Sve što unutra dođe i jednom, dva, pet puta godišnje prepakiramo, da ne ugrozi bilo koga od populacije". Neprijavljeni materijal alarmirao je i tajne službe, a po nekim informacijama u priču se uključio i Uskok. Razlika u bilanci otvara pitanje što se sve moglo raditi s neprijavljenim količinama – je li netko iz kruga ljudi koji tamo imaju pristup i čija je dužnost voditi evidencije zloupotrijebio ovlasti, je li se mimo procedure primao materijal i postoji li materijalna korist. Kako se doznaje, planiraju se usporediti računi za skladištenje materijala te njegove stvarne količine. Za nuklearni materijal se zanima i međunarodni terorizam, što je još jedna komponenta problema. Svi se slažu da je Hrvatskoj potrebno stalno odlagalište. On se sada, osim na IRB-u, skladišti na više lokacija, a neki je radioaktivni otpad i iskorišteni radioaktivni izvor nadomak ruku građana.

– Ima ga u tvornicama, pilanama u Mrkoplju i Lukovdolu, u zračnoj luci u Omišlju. U sportskoj dvorani Mladost u Rijeci je gromobran. Obiđemo ga nekoliko puta godišnje. Trebalo bi ga skinuti, ali se nema kud s njim – kaže Mladen Novaković iz tvrtke Ekoteh, koja je i sanirala skladište IRB-a.

>>Pronađenih 400 kg uranija u bačvama nije sve, ima toga još

>>Državni zavod za nuklearnu sigurnost: Pronađenih 400 kg uranija nije sve, ima toga još

Komentara 2

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
08:51 06.09.2015.

Bice da je dosao na red i Rudjer Boskovic da se unisti!! E moj narode

Avatar dmitarX
dmitarX
09:42 06.09.2015.

Po narudžbi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije