Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija

'Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno'

Nesreća u Makedoniji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.02.2019.
u 20:58

Nakon što je navodno pukla guma, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom te se autobus prevrnuo pokraj puta. Zasad je broj umrlih dosegao 15

Broj mrtvih u teškoj prometnoj nesreći u Sjevernoj Makedoniji porastao je na 15. U srijedu poslijepodne vozač autobusa agencije Durmo Tours na relaciji Skoplje-Gostivar izgubio je kontrolu nad vozilom, nakon što je navodno pukla guma na autobusu, te je prešao na suprotnu stranu autoceste, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se pokraj puta. Jučer je još četvero putnika bilo u kritičnom stanju, a 30-ak ih je bilo ozlijeđeno. Bus je prevozio 50 putnika, a posebno su za sjevernomakedonsku javnost bili potresni navodi svjedoka o spašavanju preživjelih.

Sam spasio sina

Makedonski portali tako su prenijeli riječi oca jednog od putnika koji je sam spasio svog sina iz busa nakon što ga je ovaj nazvao na mobitel i rekao mu što se dogodilo. Odmah je iz Gostivara krenuo prema mjestu nesreće, a kada je tamo stigao, izvukao ga je iz busa i sam odvezao u bolnicu.

– Nazvao me i rekao da ne zna što se dogodilo, da su imali nesreću. Bilo je užasno – kaže muškarac.

Mjesto nesreće izgledalo je stravično, a ozlijeđenima su pomagali mještani.

– Nije bilo djece, svi su bili odrasli. Rezali smo bus kako bismo spasili ljude. Čuli smo plakanje, bilo je strašno. Svojim autima prevezli smo 25 ljudi do bolnica. Bojali smo se da bus ne eksplodira jer je smrdjelo po nafti – rekao je predsjednik mjesne zajednice u izjavi za Telmu, što prenosi Večer.

– Vozač je u svjesnom stanju i policija je uzela izjavu od njega – rekao je ministar zdravstva Venko Filipče. Zatim je pušten na kućno liječenje, a vlasti očekuju da će im on dati najvažnije informacije. Jedan je od svjedoka rekao da je do nesreće došlo jer je pukla guma, a sjevernomakedonski portal Info24 piše da se autobus kretao velikom brzinom.

Plenković izrazio sućut

Vlasti su utvrdile identitet svih poginulih, a spominje se da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 66 godina.

– Traumatična noć, puna boli i tuge. Večeras je naša zemlja u žalosti. Nemam riječi kojima bih mogao utješiti obitelji naših sugrađana koji su izgubili živote u ovoj tragičnoj prometnoj nesreći – rekao je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Jučer je izraz sućuti Zaevu uputio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Duboko nas je potresla vijest o teškoj prometnoj nesreći s velikim brojem poginulih koja se dogodila prevrtanjem autobusa punog putnika na autoputu Skoplje-Tetovo”, napisao je premijer.

Makedonska vlada proglasila je dva dana žalosti, jučer i danas. Tijekom njih zastave moraju biti spuštene na pola koplja.

Komentara 3

Avatar BilanMandić
BilanMandić
10:42 15.02.2019.

Ne znam za Makedoniju, ali u hrvatskoj u zadnjih 12 godina oko 6000 poginulih u prometu

OB
ObrenM
00:50 15.02.2019.

"Jedan je rekao da se je autobus kretao velikom brzinom".Zar je za autocestu velika brzina 100 km/h na koliko su podeseni limitatori tih vozila.

GO
GorenjeHiSense
09:07 15.02.2019.

Hrvatske ceste su toliko opasne, da je guardian prije nekoliko godina pisao o tom fenomenu. Tri puta vise mrtvih na 100.000 gradjana nas postavlja u vrh EU NEsigurnosti po tom pitanju. Na cestama smo imali i vise mrtvih nego u domovinskom ratu.... A vlada i predsjednica nista.....nista osim lipih rici i obecanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije