Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U prepunoj katedrali održana misa za potporu Gotovini i Markaču

Kao i prije dvadeset godina pripadnici gardijskih postrojbi stali su na čelo kolone i predvodili impozantnu i dostojanstvenu povorku. Nakon dugo vremena ponovo se osjećalo ono zajedništvo koje je krasilo hrvatski narod devedesetih godina.
15. studenoga 2012. u 17:15 338 komentara 34 prikaza
branitelji mimohod (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U Zagrebu, ali i mnogim drugim gradovima održavaju se zajedničke molitve i mise za hrvatske generale u Haagu Antu Gotovinu i Mladena Markača, koje sutra ujutro očekuje izricanje konačne presude.

Oko 2000 branitelja stiglo je u mimohodu pred katedralu, gdje ih je dočekalo još 500-tinjak građana i prepuna zagrebačka katedrala. Kolona je preko Draškovićeve i Jurišićeve oko 18.50 sati stigla na Trg bana Jelačića.

U 19 sati počela je misa u prepunoj katedrali, a potpuno je ispunjen i prostor ispred katedrale. Misu vodi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško koji je i delegat kardinala Josipa Bozanića u koncelebraciji s pomoćnim biskupom zagrebačkim Mijom Gorskim i vojnim ordinarijem Jurjem Jezerincem i još 10-ak svećenika. Šaško je istaknuo da Hrvatska tijekom posljednja dva desetljeća prolazi kroz teško razdoblje u kojem su branitelji podnijeli najteži teret ostavljajući svoje živote za našu slobodu. Istaknuo je i kako se narod u tim najtežim trenucima okupljao u crkvama na molitvu diljem zemlje kao što to čine i u ovom trenutku.

– Molimo za zatočene generale i njihove obitelji, ali molim i za one koji imaju vlast na zemlji da sude da budu vođeni glasom savjesti, a ne zemaljskim interesima – rekao je Šaško.

Nešto prije 18 sati, nakon zajedničke molitve, mimohod je krenuo prema zagrebačkoj katedrali. Predvodnici kolone stigli su do Gupčeve zvijezde, no posljednji od dvije tisuće branitelja, koliko ih trenutačno sudjeluje u mimohodu, još se nalaze na začelju pokraj ulaza na najveće zagrebačko groblje. Mimohod se proteže cijelom Mirogojskom cestom, a u podnožju je potpuno zaustavljen promet.

– Ovim okupljanjem započeli smo bdjenje i molitvu za oslobođenje naših suboraca generala Gotovine i Markača. Akcija Oluja bila je oslobodilačka akcija kojom smo vratili okupirane dijelove Hrvatske. Na to smo imali ustavno pravo – kazao je za Večernji Josip Klemm čelnik udruge specijalne policije, jedan od organizatora mimohoda.

Bdijenje su inače na sebe preuzele udruge gardijskih brigada, zdruga i specijalne policije i vidjelo se kako se radi o ozbiljnoj organizaciji u kojoj ništa nije prepušteno slučaju. Kao i prije dvadeset godina pripadnici gardijskih postrojbi stali su na čelo kolone i predvodili impozantnu i dostojanstvenu povorku.

Nakon dugo vremena ponovo se osjećalo ono zajedništvo koje je krasilo hrvatski narod devedesetih godina.

U povorci je mnogo poznatih osoba: umirovljeni generali Damir Krstičević i Josip Lucić pa Željko Sačić i Branko Borković Mladi Jastreb, Miodrag Lemo iz gradskog Ureda za branitelje. Među istaknutijim zagrebačkim političarima tu su predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i HDZ-ova zastupnica Danira Bilić. Mnogi se branitelji s Mirogoja spuštaju u kolicima.

Bernardić: Došao sam zapaliti svijeće za sve poginule branitelje i svog oca

– Red je dati podršku ljudima koji su najzaslužniji za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. S molitvom večeras i s mislima sutra ujutro u 9 sati da bude najbolje i da se naši generali vrate doma – rekao je Milan Bandić.

– U tjednu kada se posebno sjećamo vukovarske tragedije došao sam iz poštovanja zapaliti svijeću za sve hrvatske branitelje, posebno one koji nisu više s nama, a među kojima je i moj otac – kazao je Bernardić.

U koloni je i 35 pripadnika Četvrte gardijske brigade koja je uz Sedmu varaždinsku prva ušla u oslobođeni Knin. – Stiglo nas je 35, a noćas dolazi još nekoliko autobusa. Bdjet ćemo u katedrali, a presudu ćemo sa suborcima dočekati na Trgu bana Jelačića. Organizirano gledanje izricanja presude imaju i u Splitu, no mi smo odlučili doći u Zagreb i pridružiti se braniteljima iz cijele Hrvatske – rekao je za Večernji Ivan Paleš koji nosi i zastavu Četvrte gardijske brigade.

– Idemo se dostojno pomoliti sa željama i molbom Bogu da pokuša prosvijetliti mozak i dušu onih koji donose presudu. Ni ta dva čovjeka niti ijedan drugi hrvatski vojnik nije išao u osvajanje, nego su legalno branili svoj dom, obitelj i domovinu – kazao je boksač Damir Škaro koji je u ratu predvodio Sportsku satniju.

- Pun sam emocija kada vidim ovoliko dostojanstvo i odlučnost u namjeri da se suprostavi krivotvorenju povijesti. Nadam se da će i političari, kao i ovdje okupljeni branitelji, bez obzira na to kakva će sutra biti presuda, poštovati autoritet činjenica a ne nekih ustanova kazao je povjesničar Ante Nazor.

-  Očekujem da će otpasti teorija o udruženom zločinačkom pothvatu i da će obojica izaći van jer su to ljudi kojima moramo biti zahvalni - kazao je Dražen Budiša.

Mimohod je uslijedio nakon okupljanja hrvatskih branitelja ispred Zida boli na zagrebačkom groblju Mirogoju  za slobodu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača kojima će sutra biti izrečena presuda na Haaškom sudu.

>>General je častan, a njegova zapovijed za nas i danas vrijedi

Od 9 sati uživo na Večernji.hr pratite prijenose iz Haaga i sa zagrebačkog Trga bana Jelačića

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • keating16:

    evo se i na večernjaku okuplja srpčad i YUsipovićevi sljedbenici koju predvodi drug rista

  • -obrisani-:

    majur , pa što vas smeta iznošenje...mog stava..????..... . mene ne smeta što drugi iznose svoja mišljenja......

  • -obrisani-:

    Ja mislim da ovo sa molitvama nece upaliti. :(