Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksploatacija mora

U pregovore o istraživanju nafte i plina u Jadranu idu Ina, Eni, OMV, Marathon Oil...

Seabird,brod
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
02.01.2015.
u 07:15

Pet od šest kompanija koje su dale obvezujuće ponude za istraživanje 15 istražnih područja ulaze u drugi krug pregovora o koncesijama

Vlada će danas na zatvorenom dijelu sjednice donijeti prijedlog odluke o davanju koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu. Kako saznajemo od izvora bliskih Vladi, pet od šest kompanija koje su dale obvezujuće ponude za istraživanje 15 istražnih područja ulaze u idući krug pregovora o koncesijama.

Petak je inače zadnji rok za donošenje takvog prijedloga s obzirom na to da istječe 60 dana od dana kada su predane ponude. Kako smo već pisali, stigle su ponude Ine, talijanskog Enija, austrijskog OMV-a, američkog Marathon Oila, te MedOila, podružnice nezavisne škotske naftne kompanije Cairn Energy. Stručno povjerenstvo ponude velikih naftnih kompanija proučilo je još prije mjesec dana i prijedlog odluke bio je spreman za potvrdu, ali je Vlada s njezinim donošenjem ipak odugovlačila.

Prijedlog odluke ne znači da će spomenute tvrtke dobiti koncesiju za istraživanje energenata jer slijedi faza pregovaranja s Vladom, a prema riječima potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji vodi koordinaciju o toj temi, pregovori bi mogli trajati i do šest mjeseci. Ministarstvo gospodarstva najavljivalo je da bi prva istraživanja mogla započeti 2016. Inače, ovo je tek prvi ciklus natječaja za Jadran u kojem su pristigle ponude za 15 od 29 istražnih polja. Očekuje se da bi se u drugom tromjesečju 2015. mogli otvoriti natječaji za istraživanje i eksploataciju kopnenih istražnih polja, a i ponoviti natječaj za Jadran.

Projekt istraživanja stručnjaci procjenjuju i na milijardu eura vrijednosti pa je Vlada, kazao je nedavno Grčić, izuzetno oprezna s donošenjem odluke.

>>Koncesionari plinskih i naftnih bušotina u Jadranu moraju poštovati stroge kriterije

>>Cijena nafte pada, no što OPEC može učiniti?

Komentara 5

Avatar comparator
comparator
07:46 02.01.2015.

Fali love fali !

LA
Lavica7
08:14 02.01.2015.

Sad ce nam rasprodat Jadran I unistit turizam... Kad Milne pocmu plivat...

HR
hrxxx111
11:48 02.01.2015.

i ono malo ruskih turista sto je doslo ove godine, iduce nece doci. Jedna greska ovih naftasa pa cemo ostati i bez svih ostalih turista. Nadam se da se vađenje plina i nafte uz sve rizike isplati vise nego turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije