Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kronologija od 1998.

U Požegi prikazan dokumentarni film 'Lov na Gotovinu'

Dokumentarac 'Lov na Gotovinu'
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
1/3
18.09.2013.
u 11:26

Napravila sam to za generacije koje dolaze da vide tko je bio Ante Gotovina – on je bio sinonim onog što nazivamo Domovinski rat – istaknula je autorica Nada Prkačin.

U Gradskom kazalištu u Požegi prikazan je dokumentarni film HTV-ove novinarke Nade Prkačin „Lov na Gotovinu“ koji prati kronologiju zbivanja od svibnja 1998.godine kada se prvi puta u javnosti pojavljuje mogućnost podizanja optužnice protiv generala Ante Gotovine, a koju je prvi najavio Večernji list, do njegova uhićenja. U filmu koji je premijerno prikazan u travnju ove godine u Zadru nema ni sekunde materijala koji je snimljen u vrijeme nastanka ovog filma početkom godine već se isključivo sastoji od arhivskog materijala, odnosno od novinarskih priloga koji su nastajali u to vrijeme i koji su puni izjava, uglavnom naših političara, a što je očito bio i najveći problem jer mnogi bi rado da se zaboravi kako su se ponašali i što su izjavljivali.

Zbog toga je autorici bilo sugerirano da se ostavi rada na ovom filmu za neko drugo vrijeme. Njoj je to postao dodatan motiv, ali unatoč tome što je film odavno gotov on još uvijek nije prikazan na HTV-u. -Stariji političari su zaboravili da živimo u digitalnom vremenu i da sve što su govorili im se može razbiti o glavu. Događalo mi se da me se zove na telefon te me se kumi i moli da mi se da izjava kako bi netko objasnio neku svoju izjavu prije nekoliko godina. Međutim, u dokumentarcu nema naknadnog pametovanja i objašnjavanja, već se iznose samo činjenice, dakle ono što su oni tada govorili i kako su se ponašali u vremenu i prostoru u kojem su djelovali.

Napravila sam to za generacije koje dolaze da vide tko je bio Ante Gotovina – on je bio sinonim onog što nazivamo Domovinski rat – istaknula je autorica Nada Prkačin. Dodala je da to nije zapravo film o Anti Gotovi nego o hrvatskom narodu koji se ustrajno, od prvog do zadnjeg dana jednako ponašao, dostojno i uvijek je bio u pravu za razliku od političara čije je ponašanje ovisilo o položaju, jesu li na vlasti ili u oporbi, bez obzira o kojoj je političkoj opciji riječ. Nada Prkačin napravila je i drugi dio filma o Anti Gotovi u kojem su prikazani događaji od 2005.do njegova oslobođenja 2012. pod nazivom „Časni sude, nisam kriv“. Ona vjeruje da će on biti prikazan u brojnim hrvatskim gradovima na godišnjicu drugostupanjske presude 16. studenog.

Film je u Požegi prikazan u prigodi 22.obljetnice oslobađanja požeške vojarne. Autorica se posebno zahvalila požeškom gradonačelniku Vedranu Neferoviću što je svoj film mogla prikazati u svom rodnom gradu. Pored građana, branitelja, gradonačelnika i njegovih zamjenika Darka Puljašića i Maria Pilona nazočan je bio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Autoricu je ukratko predstavila Branka Starčević Tesari, viša savjetnica za informiranje i odnose s javnošću u gradskoj upravi Požege.

>> \'Gotovina nam je dao lekciju iz strpljenja, muškosti i dostojanstva\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije