Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEGA

U Požegi predstavljen pretisak prve općehrvatske gramatike

vjekoslav babukić (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/4
17.05.2013.
u 10:36

Gramatika na kojoj se osnivala književnojezična norma pedesetak godina, izdana je 1836. godine

U Gradskoj vijećnici Požege predstavljen je pretisak prve općehrvatske gramatike Vjekoslava Babukića pod nazivom „Osnova slovnice slavjanske narečja ilirskoga“. Gramatika na kojoj se osnivala književnojezična norma pedesetak godina, izdana je 1836. godine. Pretisak je u povodu 200. obljetnice rođenja Požežanina Babukića izdao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba i Grad Požega. „Slovnicu“ su predstavili Željko Jozić, ravnatelj Instituta, gradonačelnik Zdravko Ronko, autorica Branka Tafra, urednica Ivana Kurtović Budja i Sanda Ham s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- Mi Požežani ponosni smo i poštujemo rad Vjekoslava Babukića, što se potvrđuje i pretiskom ove knjige. O znamenitosti Babukića govori i činjenica da je s 24 godine postao prvi tajnik Čitaonice ilirske, a s 28 godina prvi tajnik Matice ilirske. Godine 1846. postao je prvim profesorom hrvatskog jezika na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji. Bio je skroman, samozatajan čovjek, kao što su i svi Požežani, a iza njega ostala su velika djela – rekao je u uvodu gradonačelnik Zdravko Ronko istaknuvši kako je Babukić Ilirce učio hrvatski jezik.

Dodao je kako je upravo u požeškoj gradskoj vijećnici gdje se i odvijalo predstavljanje pretiska, a koja četiri stoljeća služi za potrebe gradskog magistrata, 29. prosinca 1847. godine prvi put u Hrvata donijeta odluka da se u upravi govori i piše hrvatskim jezikom. Mjesec i pol kasnije je to bilo u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu. Prof. Jozić je zahvalio gradonačelniku Ronku što je imao sluha za izdavanje pretiska knjige, kojom je hrvatskoj jezikoslovnoj i općoj javnosti ponuđeno djelo koje je jako važno, a koje je bilo jako teško dostupno.

>> \'Babukić je Gaja i ostale preporoditelje naučio štokavštini\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije