Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do 17.kolovoza

U Požegi otvorena međunarodna ljetna škola znanosti

škola znanosti (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/3
29.07.2013.
u 17:40

Ljetnu školu znanosti koji organizira Društvo za edukaciju van okvira za koju je ove godine dobilo i prestižnu nagradu Google Rise otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović.

U Požegi je počela 12. ljetna škola znanosti koja će potrajati sve do 17. kolovoza. Po prvi puta škola u kojoj sudjeluje 39 srednjoškolaca iz cijelog svijeta se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu koji okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

-Ljetna škola znanosti će u Požegu donijeti jedan znanstveni centar. Svi sudionici će po prvu puta raditi u pravim laboratorijima i na svojim prvim pravima projektima – objasnio je Sebastijan Dumančić, student četvrte godine zagrebačkog FER-a, bivši požeški gimnazijalac i jedan je od četvero organizatora Ljetne škole znanosti na kojoj će gostovati i znanstvenici s nekih od poznatih svjetskih instituta kao što je Max Planck, Ruđer Bošković, Sveučilište u Edinburghu, tvrtka Google i dr.

Domaćin školi je požeška Gimnazija.

–Ovo je važan trenutak za našu Gimnaziju jer ono što će se u njoj odvijati sljedeća tri tjedna jedan je od putova kojim se nastojimo približiti međunarodno priznatim vrijednostima i jedan od putova kojima se dostižu svjetski standardi. Ovaj događaj približava znanost samoj Požegi, našim gimnazijskim učenicima, profesorima, ali i ostalim nastavnicima iz Požege koji su zainteresirani za područja kojima se ljetna škola bavi – istaknuo je Pavle Bucić, ravnatelj požeške gimnazije.

Ljetnu školu znanosti koji organizira Društvo za edukaciju van okvira za koju je ove godine dobilo i prestižnu nagradu Google Rise otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović.

Predavanja koja će se odvijati u večernjim satima su javna, a bit će na engleskom jeziku. Večeras će u 20 sati predavanje održati predstavnici Google-a. Sutra će predavanje održati dr. sc. Tomislav Maričić s Instituta Max Planck na temu „Možemo li oživjeti neandertalce?“ Dr. sc. Teuta Piližot sa Sveučilišta u Edinburghu predavanje na temu „Zašto bakterije brinu o svom tlaku?“ održat će zadnji dan u mjesecu srpnju. „Što računala mogu naučiti iz bioloških slika?“, naziv je predavanja dr. sc. Ive Sbalzarinija s Instituta Max Planck koje će se održati 3.kolovoza. Pet dana kasnije, 8. Kolovoza održat će okrugli stol pod nazivom „Jesam li premlad da bih bio znanstvenik?“ u suradnji s Association Paris-Montagne u okviru FP7 projekta SysCatalyst na kojem sudjeluje Društvo EVO. Idućeg dana predavanje će održati dr. sc. Hrvoje Buljan sa zagrebačkog PMF-a pod nazivom „Grafen – od znanosti do tehnologije“ te mag.mol.bio.Matko Čančera s Uppsala University iz Švedske na temu „Genetski modificirani virusi u borbi protiv raka“. Dr. sc. Milko Jakšić s Instituta Ruđer Boškovic održat će 10. Kolovoza predavanje pod nazivom „Primjene ionskih akceleratora u razvoju novih materijala“. Tri dana kasnije Leo Šutić iz švedske tvrtke Inspired Labs govorit će na temu „Vođenje IT startu-pa : tehnički dio“. Zadnje predavanje održat će 15.kolovoza mag.comp. Matko Bošnjak sa zagrebačkog FER-a pod nazivom „Uvod u umjetnu inteligenciju - kod koji će vas potući do nogu“.

>> Samoborski đaci praznike provode radno u Ljetnoj tvornici znanosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije