Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U Portlandu otvoren prvi kafić u kojemu je dozvoljeno pušiti "travu"

Iako je u Americi marihuana van zakona, nekoliko je američkih država donjelo zakone koji dekriminaliziraju uživanje "trave" kod kroničnih bolesnika
14. studenoga 2009. u 12:39 7 komentara 7 prikaza
marihuana
Foto: Reuters/Pixsell

U američkom Portlandu otvoren je prvi kafić u kojemu je dozvoljeno pušiti "travu". Uživanje ilegalne supstance ograničeno je na kronične bolesnike koji imaju dozvolu za pušenje marihuane, pa pričekajte sa spremanjem kofera.

Kanabis caffee radi kao privatni klub. Za iznos od 25 dolara mjesečne članarine oboljeli mogu slobodno posjedovati i pušiti marihuanu u prostorima kafića. "Travu" će im dati za pultom, a ne ispod njega, a mogu nešto i prigristi.

Iako su u saveznoj državi Oregon, kao i u ostalim državama SAD-a, uživanje, posjedovanje, preprodaja i pušenje marihuane još uvijek nezakoniti, oregonske vlasti donijele su niz zakona koji dopuštaju kronično oboljelima da posjeduju i puše marihuanu. Slično je učinilo još dvanaestak američkih saveznih država, a i sam predsjednik Obama kazao je prije manje od mjesec dana glavnom državnom tužitelju neka se suzdrži od procesuiranja oboljelih uživatelja marihuane.

U Oregonu je oko 21 tisuća registriranih uživatelja marihuane. Doktori ju najčešće prepisuju oboljelima od alzheimerove bolesti, dijabetesa, multipleskleroze i Tourettovog sindroma.

 

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Markoc:

    Malo pomalo doći će i do tog da ta travurina nije ništa štetnija od recimo alkohola i cigareta.I konačno neće ljudi koji jednom-dvaput u mjesec dana zapale pljucu imat probleme sa zakonom.

  • goran vrtaric:

    I sto je tu neobicno???? U Nizozemskoj to postoji vec prilicno godina, i noko ne pravi senzaciju od toga.

  • -obrisani-:

    Ima li netko ovdje dovoljno pametan i obrazovan da nama neukima kaže zašto je uopće zabranjeno saditi,prodavati vlastitu proizvodnju trave,a duhana recimo nije.Ili kudikamo štetnijih GMO biljaka.Ili proizvodnja alkohola,zašto je legalna?Ili proizvodnja štetnih lijekova,zašto je legalna?