Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERA Gradi se nova daruvarska crkva

U pomoć pozvani i poduzetnici

01.01.2009.
u 16:42

Bude li sreće i izdašnosti donatora župljani daruvarske župe sv. Antuna Padovanskoga sljedeću bi polnoćnu božićnu misu mogli pohoditi u novoj crkvi posvećenoj tome svecu, koja se počela graditi.

Dobrovoljni prilozi
Nakon što je početkom godine tamošnji župnik Branko Gelemanović pozvao župljane da svojim dobrovoljnim prilozima ubrzaju gradnju crkve, uoči ovoga Božića na adrese više od dvjesto daruvarskih poduzetnika, obrtnika i privrednika uputio je pismo kojim i njih poziva da donacijama sudjeluju u gradnji.

- Božićni blagdani su bili prilika da usmjerimo novac u ovaj projekt i tako učinimo nešto lijepo za Božić. Podsjećam na zakon RH koji dopušta da se dio novca od dobiti tvrtke uplati u humanitarne svrhe - poručio je poduzetnicima vlč. Gelemanović, dodajući kako će se za nebeski blagoslov svih donatora u novom duhovnom domu mjesečno služiti misa i upućivati molitve Bogu.

Posao za sada teče prema planovima i do ljeta bi prva izgrađena crkva u Daruvaru trebala biti pod krovom. Naime, prva je stoga što je sadašnju crkvu Presvetoga Trojstva 1764. godine obitelj Janković izgradila kao obiteljski mauzolej, koji je tek pedeset i sedam godina kasnije prenamijenjen u crkvu.

Premalo mjesta
No, iako prelijepa, premalena je za ukupno oko osam tisuća tamošnjih katolika. Upravo je zbog toga prije pet godina osnovana župa sv. Antuna Padovanskog, kojoj je pripala polovica vjernika. Dok u “staroj” crkvi ima mjesta za tek oko tri stotine vjernika, u novoj će biti toliko sjedećih i oko 800 stajaćih. Ispod crkve će biti pastoralni centar s djeljivom dvoranom, knjižnica te prostorije župnoga Caritasa, a u kompleksu još i župni ured i stan. Procjenjuje se da će izgradnja crkve i svetišta sv. Antuna Padovanskog stajati oko deset milijuna kuna.

Kako bi se namaknula pozamašna svota novca, pokraj neizbježnih donacija župljana i lokalnih poduzetnika u cijelom projektu se ozbiljno računa i na župnu blagajnu te sredstva koja bi trebala pristići iz gradskog i županijskog proračuna, ali i riznice Požeške biskupije, što jamči skori završetak radova.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije