Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2015. u 10:15

Nova predsjednica, za razliku od Tuđmana, nije isključivo kandidatkinja HDZ-a, nego široke tzv. domoljubne koalicije

Petnaest godina Pantovčak je bio neosvojiva utvrda za HDZ. I onda kada je s lakoćom osvajao vlast u državi i formirao vlade, u toj stranci uvijek su iznova kušali gorak okus poraza u borbi za osvajanje funkcije predsjednika RH. Kolinda Grabar Kitarović prva je političarka koju je iznjedrio HDZ, a koja je, nakon tih dugih 15 godina, uspjela prijeći 50-postotnu potporu hrvatskih birača.

To je HDZ-u uspijevalo samo kad su na izbore išli s Franjom Tuđmanom. Nova predsjednica, za razliku od Tuđmana, nije isključivo kandidatkinja HDZ-a, nego široke tzv. domoljubne koalicije, koja je na dosadašnjim izborima uspijevala osvojiti nešto više od 40 posto glasova. Činjenica da je s Kolindom Grabar Kitarović prošla još bolje dokazuje da su za nju glasali i birači centra i lijevog centra. I tu je uspjela dosad neviđena “sinergija”. U dovoljnoj mjeri da Ivo Josipović završi kao prvi hrvatski predsjednik koji nije uspio sastaviti dva predsjednička petogodišnja mandata.

Plašenje od povratka HDZ-a

Ova pobjeda mijenja još jedno nepisano pravilo – da HDZ pobjeđuje isključivo u uvjetima smanjenog odaziva i izlaznosti birača. Dakle, ni to “pravilo” više ne vrijedi. Nadalje, činjenica je da je, kada je većina analitičara smatrala da je tijesan rezultat iz prvog kruga izbora “maksimum koji može dosegnuti HDZ-ova mašinerija”, drugi krug pokazao da se “mašinerija” u prvom krugu tek zagrijavala. Da kandidatkinja HDZ-ove koalicije nije uspjela, a bilo je uistinu tijesno, bilo bi to, naravno, loše za tu koaliciju, no ne i tragično. Ovako, ovaj rezultat, koji nastavlja neprekinuti pobjednički niz desnocentrističke koalicije u posljednje tri godine, svakako znatno olakšava pripreme i za iduće parlamentarne izbore.

A oni će se odigrati ove godine i sada postaju glavni “target” zahuktale desnocentrističke političke opcije. Lijeve političke snage, okupljene oko vlade Zorana Milanovića i dosadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, u drugom su krugu pokušale svoje birače mobilizirati taktikom plašenja. Od povratka HDZ-a. I umalo su uspjeli jer im je to bila dobra logika, puno je ljudi, naime, koji HDZ ili njegove koalicije još pamte po zlu. Na taj se plan, međutim, nije trebalo okladiti jer su hrvatski birači pokazali što je sada hrvatskoj javnosti važnije – promjene. U ovim izborima ta je karta ipak bila najjača.

Želja za promjenama bila je jača od straha od povratka HDZ-a na vlast. Zabrinjava, međutim, potpuna nesposobnost glavnih aktera aktualne vlasti, premijera Milanovića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, da “prožvaču” ovu pobjedu svojih političkih suparnika. Izuzetna grubost i nevjerojatan rječnik, gdje su birači desnice, pola nacije, “hajduci”, dakle “lopine” i kriminalci, nezabilježena je uvreda u hrvatskom političkom životu. Njome izravno rade protiv dosega hrvatske demokracije i namjerno potiču ideološke podjele. Nesnošljivosti se otela jedino ministrica Mrak-Taritaš, koja je pravilno adresirala izborni poraz ljevice i poruku da su hrvatski birači predali poruku vlasti, a to je da žele brze i stvarne reforme. Suparnik K. G. Kitarović Ivo Josipović poraz je podnio gospodski. To ga delegira za ulogu obnovitelja hrvatske ljevice, za razliku od premijera, koji je tu prigodu upravo profućkao.

VL Biografije - Kolinda Grabar Kitarović

>>Kolinda Grabar Kitarović prva hrvatska predsjednica!

>>Grabar Kitarović održala pobjednički govor. Evo što je obećala

>>Velika pobjeda Grabar Kitarović mogla bi ubrzati odlazak Zorana Milanovića

Komentara 15

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:49 12.01.2015.

Zbog tako bahate politike, cinizma i paktiranja sa svima osim s Hrvatima, SDP je izgubio izbore. I izgubit će svake druge, ako se ne promijeni. To je stranka koja se sastoji od dvije suprotstavljene frakcije: jedne istinske socijaldemokratske, europske, koju brinu prava radnika i drugih građana, kojoj nije svejedno što Hrvatska propada; i druge: neojugoslavenske, koja koristi SDP za promociju nekih opasnih namjera, "regionaške" struje, koja tamo trenutno dominira. Kada se SDP očisti od te jugoslavenske ljage, možda postane prihvatljiv i drugima.

KA
kamoidemo
11:02 12.01.2015.

Narodu treba dati ono što želi. Narod je odabrao što želi. Idemo dalje. Tko je tražio od svojih birača da glasačke listiće učine nevažećim? Tko je od toga imao korist?

Avatar navijač
navijač
11:20 12.01.2015.

Nakon EU parlamenta Vukovara i Pantovcaka na red dolaze i banski dvori naravno ali prije toga treba izbaciti iz "hacijende" najveceg krpelja u Hrvatskoj - Mesica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije