Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priprema se koncept

U planu velika promjena poreza na vozila u Njemačkoj: Koji bi automobili trebali biti jeftiniji?

automobili
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
26.03.2023.
u 14:26

Proći će neko vrijeme dok ne vidimo takva vozila na cestama i dok ne budu imali e-goriva u spremniku. Ali za ljude i gospodarstvo bit će važan čimbenik planiranja da se e-goriva oporezuju jeftinije od fosilnih goriva", kazao je savezni ministar financija Christian Lindner

Automobili koji pokreću takozvana e-goriva, tj. klimatski neutralna sintetička goriva, ubuduće bi trebali biti manje oporezovani od vozila koja trenutno pokreću benzin ili dizel, rekao je savezni ministar financija Christian Lindner. "Ako je gorivo klimatski prihvatljivo, onda se oporezivanje poreza na vozila mora uskladiti s porezom na energiju", kazao je. Njemačko ministarstvo financija će predstaviti koncept za to.

E-goriva se proizvode pomoću električne energije iz obnovljivih izvora, vode i CO2 iz zraka. Za razliku od konvencionalnih fosilnih goriva kao što su benzin ili dizel, ne ispuštaju nikakve dodatne plinove koji su štetni za klimu. Zbog velike potrošnje energije tijekom proizvodnje i visokih troškova proizvodnje, trenutačno je još uvijek nejasno isplati li se proizvodnja automobila na e-goriva uopće, piše Fenix Magazin.

Shodno tome, ministar Lindner smanjuje i očekivanja od najavljene reforme poreza na vozila. “Proći će neko vrijeme dok ne vidimo takva vozila na cestama i dok ne budu imali e-goriva u spremniku”, rekao je Lindner. "Ali za ljude i gospodarstvo bit će važan čimbenik planiranja da se e-goriva oporezuju jeftinije od fosilnih goriva", kazao je.

Ipak, nakon vladinog spora oko planova grijanja Roberta Habecka, Lindnerovi planovi za porez na motorna vozila mogli bi ponovno pokrenuti još jedan spor unutar „semafor“ koalicije. Već tijekom spora s Europskom komisijom oko motora s unutarnjim izgaranjem, druge koalicijske stranke kritizirale su FDP-ovo pridržavanje strategije e-goriva. Zastupnik SPD-ove parlamentarne skupine Detlef Müller govorio je za Rheinische Post o “pokušaju spašavanja motora s unutarnjim izgaranjem”.

Inače, sadašnji ministar poljoprivrede, Cem Özdemir , uzvratio je na prijedlog FDP-a za povećanjem korištenja sintetičkih goriva riječima: “Smatram da je još više zapanjujuće da ste očito izgubili svaki osjećaj za učinkovitost i cijene . E-goriva su preskupa za automobile; zato se sve više ljudi oslanja na baterije".

Video: Znate li što učiniti ako autom sletite u more? Evo preporuka njemačkih stručnjaka

Komentara 1

DU
Deleted user
15:17 26.03.2023.

Ajoj... To je ono kada te zelena religija i potpunosti obuzme i nema nazad. Ne samo da ne želiš priznati svoje greške, već ih više niti ne možeš ili želiš vidjeti... To nas je dovelo do toga da je uu EU proizvodnja struje skuplja nego ikada, a u Njemačkoj ista zagađuje više nego 70-tih. Nevjerojatno... Što se tiče vodika, ideja proizvodnje istog pomoću sunca i vjetra je suluda. To je još veće razbacivanje energijom nego kada se proizvodi iz nafte... Kada se proizvodi iz nafte onda se utroši oko 10 puta više energije nego se dobije, elektrolizom je taj omjer još puno gori... Zar su ti zeleni apostoli u potpunosti izgubili vezu, ne samo sa znanošću, već i sa zdravim razumom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije