Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilokalnik Drvo

U pilani neće biti 40 otkaza ako radnici pristanu čekati plaće

'06.04.2010., Koprivnica - Tvornica za preradu drveta Bilokalnik drvo. Iz arhive za VL Podravinu i Prigorje. Photo: Marijan Susenj'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
30.12.2010.
u 09:00

Dok radnici Bilokalnik Drva pripremaju štrajk, iz Hrvatskih šuma počet će stizati trupci pa bi pilana nakon četiri mjeseca trebala početi raditi

Nakon najavljenog štrajka radnika u Bilokalnik Drvu, ovoga je tjedna počeo postupak mirenja.

Zaposlenici su prošloga tjedna dobili plaću za rujan, a čekaju zaostale plaće od listopada, studenog, a sada već i prosinca.

Nemaju što izgubiti

Razočarani stalnim neispunjenim obećanjima, najavili su štrajk, a na mirenju ih je Ivor Šiber, direktor Drva, opet pozvao na strpljenje.

– Kako su zaposlenici sektora pilane, gdje nema posla, kod kuće već četiri mjeseca, Šiber je najavio da ipak neće biti izgubljeno tih 40-ak radnih mjesta – rekao je sindikalist Emanek Demeter.

Dodao je kako je Šiber uspio dugovanja Hrvatskim šumama namiriti kompenzacijom, navodno s Bilokalnikovim stanovima.

– Radnici su podijeljeni. Neki više ne žele čekati, no mislim da je pametnije da probamo još jednom i sačuvamo radna mjesta. Ionako nemamo što izgubiti – rekao je zaposlenik pilane.

Demeter kaže da bi, ako radnici pristanu, zaostale plaće trebale biti isplaćene do kraja lipnja sljedeće godine, dok bi ostale plaće bile redovite. Plaća za listopad trebala bi stići do kraja prosinca ove godine. Razumijem zaposlenike u proizvodnji da dvoje oko ulaska u štrajk, jer njima je teže: svaki dan idu na posao, a novca nema. Mi iz pilane smo ipak kod kuće pa je lakše, ali svako radno mjesto puno znači – kaže radnik pilane.

Ostvarenje projekta

Dodao je da bi trebali početi ponovo raditi između 15. i 28 siječnja, a iz Šuma će konačno početi stizati trupci.

– U Drvu je potpisan ugovor s Jordanom i Katarom za proizvodnju vrata pa se sada radi na tome da taj projekt konačno stane na noge – kazao je Demeter te dodao da je u tome slučaju štrajk posljednja solucija.

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:41 30.12.2010.

Radnici budite strpljivi U ime vlade RH,obećajem ,,,,,ako vam , vaša tvrtka do kraja godine ne isplati sve plaće,,isplatiće vam se iz državne blagajne toćno na 1 april,uz svu pripadajuću kamatu. A,Hebrang

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije