Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPOHALNA KOLEKCIJA

U petak reizdanje iz 1986. o europskom naslovu cibosa

23.06.2009.
u 17:42

Večernjakov serijal arhivskih brojeva u srijedu donosi reprinteve posebnih brojeva koji su izašli nakon smrti predsjednika SFRJ Tita 1980. godine i predsjednika Republike Hrvatske Tuđmana 1999. godine.

Košarkaška filharmonija
Reprint u četvrtak bit će u puno vedrijem tonu. Podsjetit ćemo se Večernjakove “plave devetke” iz 4. travnja 1986. Najbolji europski košarkaški orekstar, Cibonina filharmonija (kako je te godine Dražen bio košarkaški Mozart, seriozni glazbeni termini nisu neprimjereni) po drugi je put, godinu dana nakon pobjede nad Realom u Ateni i prvog naslova, potvrdila da je najbolji klupski sastav Europe.

Sovjetski prvak Žalgiris iz Kaunasa (za nekoliko godina kad se Litva odcjepljivala od SSSR-a vidjeli smo koliko je glupo bilo Žalgiris zvati – Rusima!) savladan je s 94:82. Klub koji je inače izvrstan bio je potpuno nemoćan pred jednim od uobičajeno blistavih izdanja Cibone te godine. I bez Ace Petrovića i Knege cibosi su mljeli sve pred sobom, Dražen Petrović, Cvjetičanin, Arapović, Ušić, Nakić i ostali vukovi pobijedili su s 94:82.

No, da je i hrapava košarkaška lopta okrugla cibosi će ubrzo uvidjeti kad izgube domaći naslov od Zadra na svom terenu, pa druge godine neće braniti europski naslov. Od 1989. do 1991. triput će ga osvojiti drugi naš sjajni sastav, splitska Jugoplastika odnosno POP 84.

Heja, heja, purgeri!
Druga sjajna stvar u Budimpešti bili su navijači. Došli su u tolikom broju da je Večernjak s pravom na prvoj stranici govorio o “opsadi Budima”. Dijelovi ozračja i “purgerizacije” glavnoga grada Mađarske vidljivi su i na fotoduplerici reprinta.

Dakako, i budimski i peštanski kafići i restorani imali su produljeni noćni rad. U ostalom dijelu novina čitamo komentar o mesu kao luksuzu, tekst o posjetu delegacije Predsjedništva SFRJ na čelu s predsjednikom Radovanom Vlajkovićem Kini i Dengu, pripremama za Univerzijadu, okršajima studenata Berkeleya s policijom. Imamo i onu najjaču moguću novinarsku vijest – da je čovjek ugrizao psa!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije