Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

U petak izglasavanje povjerenja Berlusconijevoj vladi

berlusconi u parlamentu
12.10.2011.
u 13:34

Talijanska vlada mogla bi pasti u petak u parlamentu, a to bi bio konac Berlusconijeve političke karijere

Sudbina vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija znat će se u petak. U parlamentu će se glasovati o povjerenju Berlusconijevoj vladi, odlučeno je danas, nakon što je sinoć vlada poražena na pitanju državnog proračuna.

– Pitanje je može li vladina većina, koja je nastala u lipnju ove godine, uz potporu skupine parlamentaraca izašlih iz oporbenih stranaka, provesti potrebne ekonomske mjere – izjavio je danas talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. U posebnoj bilješci koju je objavio Quirinale, sjedište šefa države, postavlja se pitanje može li sadašnja vlada riješiti hitne probleme države, posebno u odnosu na izvješća i obveze koje je pred Italiju stavila Europska unija. Giorgio Napolitano vrlo oštro reagira na neučinkovitost Berlusconijeve vlade, koja je poražena u parlamentu i nesposobna provesti bilo koje mjere. Berlusconi će sutra, u četvrtak, u zastupničkom domu iznijeti stajalište vlade, a u petak će se glasovati o povjerenju. Svoj će govor Berlusconi usredotočiti, kako doznajemo, na stajalište kako je “neodgovorno u ovom teškom trenutku za ekonomiju izazvati pad vlade i prijevremene izbore” te će zatražiti potporu zastupnika koalicije, odnosno svoje stranke Narod slobode, Sjeverne lige i skupine parlamentaraca koji su izašli iz oporbenih stranaka kako bi ušli u većinsku koaliciju.

– Ova vlada više nema većinu ni u zemlji ni u Parlamentu – izjavio je predstavnik oporbene Demokratske ljevice Dario Franceschini. Prema ispitivanju javnog mišljenja vladina koalicija ima potporu samo 39 posto birača, a Berlusconi bi dobio samo 26 posto glasova, dok oporbeni lijevi centar ima potporu veću od 52 posto. Sinoć je na pitanju državnog proračuna vlada izgubila većinu i u parlamentu. Koncem osamdesetih godina, kada je tadašnja vlada bila poražena na pitanju proračuna, tadašnji premijer Giovanni Goria odmah je podnio ostavku. Zato se sada traži ostavka Silvija Berlusconija, koji će ipak pokušati, objašnjavajući zbog čega vladin prijedlog nije prošao, spasiti svoju fotelju.

– Jedino objašnjenje koje može dati ova vlada jest Berlusconijeva ostavka – izjavio je danas Pierluigi Bersani, tajnik Demokratske stranke, najjače oporbene stranke.

Berluskonizam je već ranije nestao, sada bi s političke pozornice trebao nestati i Berlusconi.

Komentara 2

OB
-obrisani-
16:21 12.10.2011.

Berlusconi je ZZZZZZZZZZZZZZZZZ i odavno bi pao da nije

OB
-obrisani-
09:41 13.10.2011.

sta opet, pa sta to nisu napravili prije mjesec dana hihhihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije