Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U petak izglasavanje povjerenja Berlusconijevoj vladi

Talijanska vlada mogla bi pasti u petak u parlamentu, a to bi bio konac Berlusconijeve političke karijere
12. listopada 2011. u 13:34 2 komentara 2 prikaza
berlusconi u parlamentu

Sudbina vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija znat će se u petak. U parlamentu će se glasovati o povjerenju Berlusconijevoj vladi, odlučeno je danas, nakon što je sinoć vlada poražena na pitanju državnog proračuna.

– Pitanje je može li vladina većina, koja je nastala u lipnju ove godine, uz potporu skupine parlamentaraca izašlih iz oporbenih stranaka, provesti potrebne ekonomske mjere – izjavio je danas talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. U posebnoj bilješci koju je objavio Quirinale, sjedište šefa države, postavlja se pitanje može li sadašnja vlada riješiti hitne probleme države, posebno u odnosu na izvješća i obveze koje je pred Italiju stavila Europska unija. Giorgio Napolitano vrlo oštro reagira na neučinkovitost Berlusconijeve vlade, koja je poražena u parlamentu i nesposobna provesti bilo koje mjere. Berlusconi će sutra, u četvrtak, u zastupničkom domu iznijeti stajalište vlade, a u petak će se glasovati o povjerenju. Svoj će govor Berlusconi usredotočiti, kako doznajemo, na stajalište kako je “neodgovorno u ovom teškom trenutku za ekonomiju izazvati pad vlade i prijevremene izbore” te će zatražiti potporu zastupnika koalicije, odnosno svoje stranke Narod slobode, Sjeverne lige i skupine parlamentaraca koji su izašli iz oporbenih stranaka kako bi ušli u većinsku koaliciju.

– Ova vlada više nema većinu ni u zemlji ni u Parlamentu – izjavio je predstavnik oporbene Demokratske ljevice Dario Franceschini. Prema ispitivanju javnog mišljenja vladina koalicija ima potporu samo 39 posto birača, a Berlusconi bi dobio samo 26 posto glasova, dok oporbeni lijevi centar ima potporu veću od 52 posto. Sinoć je na pitanju državnog proračuna vlada izgubila većinu i u parlamentu. Koncem osamdesetih godina, kada je tadašnja vlada bila poražena na pitanju proračuna, tadašnji premijer Giovanni Goria odmah je podnio ostavku. Zato se sada traži ostavka Silvija Berlusconija, koji će ipak pokušati, objašnjavajući zbog čega vladin prijedlog nije prošao, spasiti svoju fotelju.

– Jedino objašnjenje koje može dati ova vlada jest Berlusconijeva ostavka – izjavio je danas Pierluigi Bersani, tajnik Demokratske stranke, najjače oporbene stranke.

Berluskonizam je već ranije nestao, sada bi s političke pozornice trebao nestati i Berlusconi.

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • -obrisani-:

    Berlusconi je ZZZZZZZZZZZZZZZZZ i odavno bi pao da nije

  • -obrisani-:

    sta opet, pa sta to nisu napravili prije mjesec dana hihhihihi