Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSJE FRANAK

U panici Hrvati i Poljaci, Austrijanci mirni jer su im krediti samo u eurima

Christine Lagarde
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.01.2015.
u 23:30

Lagarde o skoku švicarca: Iznenađena sam. Guverner Jordan nije kontaktirao s MMF-om

“Iznenađena sam. Guverner Jordan nije sa mnom kontaktirao i to me je, priznajem, iznenadilo. Nadam se da je to dogovorio sa šefovima središnjih banaka drugih država, ali ne znam je li to istina”, kazala je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, kada je čula da je švicarski guverner Thomas Jordan odustao od branjenja najnižeg tečaja franka u odnosu na euro.

Globalni valutni šok

I dan nakon te povijesne odluke ne smiruju se strasti u financijskom svijetu – ovaj valutni šok koji je izazvalo iznenadno slobodno formiranje tečaja franka u odnosu na euro u poslovnim krugovima već je prozvan “financijskim tsunamijem”, kako ga je krstio šokirani Nick Hayek, šef švicarskog proizvođača satova Swatch.

Glavni indeks švicarske burze SMI izgubio je danas šest posto vrijednosti, nakon što je u četvrtak potonuo gotovo devet posto. U strahu da bi snažan franak mogao ugroziti zaradu jer domaće proizvode čini skupljim, investitori su odlučili rasprodavati dionice švicarskih tvrtki. Financijski tsunami pogodio je cijeli svijet – jedna tvrtka na Novom Zelandu objavila je danas da zatvara svoja vrata, dok su najmanje dvije brokerske kuće, među kojima Global brokers NZ i londonska Alpari, objavile bankrot jer su pretrpjele velike gubitke zbog jačanja franka.

Foto: Večernji list

Uz Hrvatsku, snažno jačanje franka prema euru, a posredno i prema domaćoj valuti, najveću paniku izazvalo je u Poljskoj. Franak je u odnosu na poljski zlot u četvrtak uzletio gotovo 20 posto, što je katastrofalna vijest za gotovo 700.000 poljskih kućanstava koja imaju hipotekarne kredite u francima. U Poljskoj je oko 40 posto hipotekarnih kredita u švicarcima, ukupno oko 131 milijarda zlota ili oko 30,4 milijarde eura. Za usporedbu – u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u švicarcima, što znači da jačanje franka izravno utječe na živote otprilike 200 do 300 tisuća hrvatskih građana. Prema podacima Hrvatske narodne banke ukupni iznos kredita u francima krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene. Uznemireni su i građani u Srbiji gdje oko 8,5 posto ukupnih kredita u stranoj valuti predstavljaju krediti u švicarcima. Ekonomski analitičari procjenjuju da će negativne posljedice jačanja švicarske valute imati oko 21.000 građana Srbije. Jačanje franka nije izazvalo veće poremećaje u Rumunjskoj jer je udjel kredita u švicarcima u odnosu na ukupne kredite malen. Iz tamošnje središnje banke kažu da je taj udio pet posto. U Češkoj je taj udio gotovo neznatan, svega oko 0,02 posto ukupnih kredita.

Očekuju pad franka

Jačanje franka nije izazvalo uzbunu u Austriji jer je ta članica eurozone još 2008. zabranila kredite u stranim valutama. Švicarska središnja banka uvela je negativne kamate na velike depozite u francima (tko puno štedi, mora platiti banci) koje bi trebale zaustaviti priljev kapitala u švicarce i tako povećati njegovu količinu u opticaju čime bi se automatski smanjila njegova vrijednost. Guverner Thomas Jordan kazao je da uskoro očekuje slabljenje.

– Vrijednosti tečaja franka kojima trenutačno svjedočimo signaliziraju da je jako precijenjen. Trebale bi se spustiti na održivije razine – zaključio je Jordan, a analitičari smatraju da je taj odnos euro/franak 1,15 – odnosno 6,7 kuna za jedan franak.

Komentara 18

DU
Deleted user
10:29 17.01.2015.

Pa zasto je Hrvatska i njeni gradjani u panici,zbog CH-franka ni smo li mi "svicarska",e jadni narode,tek se sada vidi,zasto smo se mi"osamostalili",platezno srestvo nam je kuna,moneta je kuna,a vladaju ca lopovska klika je u zadnjih 20 godina,dozvolila da gradjanin digne kredit u svojoj maticnoj drzavi u stranoj valuti,tek se sada vide i osjecaju posledice,koje su nesagledivi,a zasto,jeli se neko u Hrvatskoj pita,zasto kad si digo krediti u Frankama,nisi dobijo tu devizu(valutu) u tim novcima,pa onda lijepo te novce(ch-franke) odnijo u CH-banke,jadna je ova nasa pljackaska drzva,ni je svicarska kriva za to...............

XA
xaron
08:50 17.01.2015.

Svi svjetski listovi hvale Orbana koji je davno formirano odnos SF i Forinte te sada nemaju nikakvih problema. I mi trebamo jednog Orbana da brine o interesima građana.

UN
unbekant
10:07 17.01.2015.

Kad smo pomislili,da ce ISIL biti unisten na istoku,kad evo pojavise novi oblik terorizma jos goreg nego onaj istoku,i to u najbogatijoj drzavi na zapadu,ovaj oblik bankarskog terorizma je mnogo opasniji od onog na istoku.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije