Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA U MEĐIMURJU

Motorni zmaj pao u jezero HE Čakovec, poginule dvije osobe

04.02.2021.
u 17:39

Policijska uprava međimurska je u 15.23 zaprimila dojavu

U jezero HE Čakovec srušio se motorni zmaj, a prema neslužbenim informacijama, utopila su se dvojica muškaraca. Ronioci JVP-a izvukli su dva mrtva tijela iz vode i letjelicu.  Nesreća se dogodila u visini Novog Sela na Dravi.

Policijska uprava međimurska je u 15.23 zaprimila dojavu da je u jezero HE Čakovec u pao motorni zmaj, nakon čega su na mjesto nesreće poslane spasilačke ekipe. Dvojica muškaraca, pilot i putnik, poletjeli su s letjelišta Zmajarskog kluba Rode u Prelogu. Kako je  i zašto došlo do nesreće, tek treba utvrditi. Pilot koji je danas upravljao motornim zmajem je iz Novog Sela na Dravi.

Članovi Zmajarskog kluba postavili su crnu zastavu na hangaru s motornim zmajevima. Poginuli muškarci imali su položene ispite za upravljanje tim letjelicama.

- Danas godine u 15.23 sati Operativno komunikacijski centar policije Policijske uprave međimurske zaprimio je telefonsku dojavu o padu motornog zmaja u akumulacijsko jezero Hidroelektrane Čakovec. Na mjesto događaja upućene su žurne službe.

Ronioci JVP-a Čakovec iz jezera u visini naselja Novo Selo na Dravi izvukli su motorni zmaj i dva mrtva tijela.

O nesreći je izviještena Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) i nadležno državno odvjetništvo.

Na mjestu događaja tijekom sutrašnjeg prijepodneva obavit će se očevid kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog događaja - javljaju iz policije.

- Let zmajem nije bezazlen. Treba biti dobro uvježban. Ako samo malo dotakneš površinu vode, može doći do pada - kaže jedan od bivših zmajara.

- Motorni zmaj je mase oko 250 kilometara i spada u mikrolaku letjelicu, brzine su od 70 do 100 kilometara na sat, može i do 140, ovisno o tipu letjelice. Na njemu mogu letjeti pilot i putnik. Za polijetanje i slijetanje mu treba staza, dovoljno mu je od 100 do 150 metara. Dolazi, na žalost, do nesreća, a većinom je uzrok ljudski faktor. Polaže se ispit za vožnju, a na ispitu se trenira i slijetanje s ugašenim motorom. Letjelica može sletjeti i s ugašenim motorom, no na vodu ne može ako nema namontiranu plovku - kaže nam jedan od zmajara.

Praktična obuka traje minimalno 18 sati. Polaže se teorija, razni predmeti, od aerodinamike do meteologije. Letovi se, dodaje, ne moraju prijavljivati nadležnoj agenciji, osim ako se ide izvan granice blizu registriranog aerodroma.

Nesreće s motornim zmajevima se, na žalost, događaju. U studenom 2016. u padu letjelice kod Grobnika poginula je jedna osoba, a u ljeto te godine smrtno je stradao i pilot iz Čazme. U ljeto 2007. godine kod Bjelovara poginuo je 54-godišnjak koji se sa zmajem srušio u polje... Zabilježeno je proteklih godina i više nesreća s ozlijeđenim osobama.

Ključne riječi

Komentara 8

SO
sokol99
17:55 04.02.2021.

Pokoj im vječni a obiteljima iskreno saučešče? Strašna tragedija.

DU
Deleted user
18:13 04.02.2021.

Adrenalin!

DU
Deleted user
19:27 04.02.2021.

meni je uvijek bila želja paragliding, ali je to skup sport.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije