Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubileji svećenika

U ovim teškim vremenima naša je zadaća vratiti – nadu!

'27.06.2010. Marija Bistrica - Procesija povodom proslave Zlatne mise. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/11
28.06.2010.
u 15:00

Sa svećenicima jubilarcima slavio je i Ivan Špoljar iz župe G. Stubice, kojega je papa Benedikt 16. proglasio monsinjorom

U nacionalnome svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici okupili su se svećenici koji ove godine obilježavaju vrijedne jubileje svoje svećeničke službe. Pedeset godina službovanja i povezanosti s Crkvom i vjernicima proslavili su prečasni Slavko Šagud, župnik u miru u marijobistričkom svetištu, koji unatoč narušenom zdravlju ne propušta misna slavlja.

U Bistrici i mlada misa

Šagud se zaredio 29. lipnja 1960., a svoju je prvu misu imao upravo ovdje u marijobistričkom svetištu 3. srpnja iste godine. Pedeset godina svećenstva proslavio je i Slavko Gabud, danas kanonik varaždinske biskupije. Vrijedne obljetnice s braćom svećenicima i svojim župljanima u Mariji Bistrici proslavio je i mons. Ivan Špoljar, kojega je časnim činom monsinjora odlikovao papa Benedikt 16. Zlatomisnici su još Ivan Sirovec i Zlatko Tržak.

Četrdeset godina svećenstva proslavili su Branko Bukvić, župnik u Kostelu, i Ljubomir Hadžina, župnik u Maču. Josip Ban, koji je ostao u lijepu sjećanju Krapincima, slavi 35 godina svećeništva, a sada je župnik u Stubičkim Toplicama. Posebno se ponosi lijepom obljetnicom i Marijan Culjak iz župe Zabok kao i njegov kolega Franjo Jačmenica.

– U današnja, turobna vremena zadatak nas svećenika jest ljudima vratiti nadu te ih uzdići prema svjetlijem i ljepšem životu – rekao nam je župnik Culjak i dodao da je njegovo poslanje i dalje činiti dobro u duhovom i materijalnom smislu uz Božju pomoć. Ivan Bračun, župnik u Radoboju, proslavio je 25 godina svećenstva, a među najmlađim jubilarcima ove su godine Stjepan Halužan, Ivan Kobeščak i Ivan Tompić. Župnik Tompić djeluje u župi Petrovsko, a kao najmlađi među ovogodišnjim jubilarcima kaže da u njegovu svećeničkom životu nikada nije bilo teških trenutaka.

– Uvijek osjećam i duhovnu podršku svojih župljana – zadovoljan je župnik Tompić.

– Ovo je posebno i slojevito slavlje – poručio je rektor svetišta Zlatko Koren. Na slavlju je s posebnom toplinom vjernicima i župljanima u prepunoj crkvi propovijedao Dragutin Bosnar, župnik u Oroslavju.

Nema ljepšeg mjesta

– Nema ljepšeg mjesta od ovoga da zahvalite na daru vašeg svećenstva te spremnog odgovora "Evo me". Tu u krilu naše nebeske majke Marije mnogi traže utjehu, dobivaju snagu, oproštenje i prosvjetljenje. Mnogi su nakon hodočašća u ovo svetište pošli drugim putevima, putem svjetla i istine. I vaše zvanje je zasigurno, dragi naši jubilarci, izmoljeno upravo u ovome mjestu – poručio je jubilarcima župnik Bosnar. Slavlje je uveličao i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, a pročitana je i poruka kardinala Josipa Bozanića upućena zlatomisniku Slavku Šagudu. "Zajedno s vama zahvaljujem Bogu za obilje darova i milosti primljenih tijekom 50 godina vjernoga svećeničkog služenja", stoji u poruci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije