Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve je zatrovano

U ovih 10 gradova svijeta život je gotovo nemoguć

Linfen
Reuters/Pixsell
03.11.2011.
u 14:09

Ovo možda nisu gradovi za koje ste čuli, a i dužnosnici država u kojima se nalaze ih izbjegavaju

Zagađenje je veliki problem diljem svijeta, a neka mjesta jednostavno su zagađenija od drugih. Zagađenje utječe na milijune ljudi jer upravo ono u mnogo slučajeva dovodi do neizlječivih i za život opasnih bolesti kao što su tumori ili pak mentalna retardacija te svakako skraćuje prosječnu životnu dob. Ovo možda nisu mjesta za koja ste čuli, donosi Green Buzz, a o nekima od njih ne raspravljaju niti ih posjećuju vlasti država u kojima se nalaze jer su među 10 najzagađenijih mjesta na svijetu.

Grad Linfen smješten je u kineskoj provinciji Shanxi, u samom srcu kineske rudarske zone. Zrak u Linfenu pun je ugljena, legalno i ilegalno rudarstvo te sve veća emisija štetnih plinova onečistili su zrak do te mjere da se stanovnici ovoga grada doslovno uguše od prašine. Linfen već nekoliko godina nosi titulu „najzagađenijeg grada na svijetu“, a broj oboljelih od raznih tumora i kožnih bolesti rapidno se povećava.

Bogati nanosi olova pronađeni su u gadu Kabweu još 1902. I upravo zbog toga je ovaj zambijski grad postao jedno od najzagađenijih mjesta na svijetu. Nekoliko desetljeća nekontroliranog iskapanja rezultiralo je nezapamćenim količinama olova u organizmima stanovnika toga grada, a iako talionice i rudnici više ne rade, voda je toliko zagađena da se može umrijeti samo i ako je pijete.

Cijeli svijet zna za katastrofu koja je 1986. pogodila Černobil. Radijacija ispuštena iz nuklearne elektrane bila je 100 puta veća od dopuštene. Čak i danas bolesti dišnog sustava, rak štitnjače, bolesti uha, grla i nosne šupljine prijete tisućama koje žive u blizini. Područje u krugu od 30 kilometara oko nuklearke i dalje je nenaseljivo te će tako ostati još tisućama godina.

Ruski Dzeržinsk bio je središte proizvodnje kemijskog oružja tijekom Hladnog rata i nakon njega gradske tvornice nastavile su u tom smjeru zbog čega je i dospio na listu najzagađenijih gradova svijeta. U Dzeržinsku se može pronaći kemijski otpad i drugi otrovni nusprodukti kao što su nervni plinovi VX i sarin. U nekim dijelovima grada čak su i danas u vodi razine fenola i dioksida 17 milijuna puta više od dopuštenih.

Situacija nije ništa bolja ni u indijskom gradu Vapi koji se nalazi na južnom kraju industrijske zone u kojoj više od 50 industrijskih postrojenja ispušta kemijski otpad, teške metale i pesticide. Voda u Vapiju sadrži 96 puta više žive od dopuštene razine, a teški metali nalaze se u svim domaćim proizvodima i zraku što uzrokuje komplikacije pri porodu i razne tumore.

Peruanski grad La Oroya rudarski je grad bogat olovom. Upravo zbog olova djeca koja žive u La Oroyi u svojim organizmima imaju puno više olova nego je dopušteno i preporučeno za zdravlje, a uz olovo ovaj mali grad zagađuju i bakar, cink i sumporov dioksid.

Nekadašnji industrijski centar Sovjetskog saveza azerbajdžanski Sumagajit brojio je više od 40 tvornica koje su proizvode poljoprivredne i industrijske kemikalije i ispustile u zrak gotovo 120.000 tona otrova među kojima i živu. Iako je većina tvornica zatvorena zagađenje je zbog lošeg i zastarjelog načina zbrinjavanja i pročišćavanja i dalje na visokoj razini.

U kineskoj provinciji Anhui smjestio se važan industrijski grad Tianying u kojemu se proizvodi više od polovice kineskog olova. Nedostatak tehnologije i pravila doveo je do teškog olovnog zagađenja vode i zemlje.

Sukinda, indijska rudarska regija, u kojoj se nalazi jedan od najvećih svjetskih rudnika kroma, ali zbog toga i najzagađenija voda na svijetu, baš kao i zemlja. Osim čistog kroma Sukindu zagađuje i šesterovalentni krom koji je iznimno kancerogen i nalazi se u 60 posto vode toga grada čiji stanovnici najčešće boluju od astme, crijevnih krvarenja, tuberkuloze…

Elitni industrijski grad na istoku nakadašnjeg Sovjetskog saveza, kirgistanski Mailuu-Suu, bogat je uranom. Nakon tog otkrića otvoreni su brojni rudnici, ali zbog lošeg provođenja pravila i zakona u gradu se nalazi najveća količina radioaktivnog otpada iako su iskapanja prekinuta još 1960.

Ključne riječi

Komentara 10

FE
Felicijen
15:29 03.11.2011.

Mi smo falabogu uništili industriju pa moramo živjeti zdravije htjeli to ili ne...

GL
Glista
16:17 03.11.2011.

Interesantno: Svih 10 lokacija je u bivsem SSSRu, Kini i Indiji... oh, pardon, i Peru. A sto je sa zapadom?

KA
karambita
15:04 03.11.2011.

A u Hrvatskoj su svi gradovi zatrovani sa zracnim nametom HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije