Naslovnica Vijesti Hrvatska

U otkup Ine obveznicama koje bi izdale jake tvrtke

Ništa od prodaje 25% HEP-a bez ustavne zaštite, inzistira Most
19. siječnja 2017. u 07:06 11 komentara 3321 prikaza
17.10.2016., Zagreb - Sredisnjica HDZ-a, clanovi Mosta nakon sastanka s mandatarom Andrejom Plenkovicem napustaju sredisnjicu. Predsjednik Mosta Bozo Petrov dao izjavu okupljenim novinarima. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Iako je premijer Andrej Plenković i dalje snažno zagovara, čini se da ideja otkupa Ine prodajom dijela HEP-a ima sve manje izgleda za realizaciju.

Most i dalje inzistira da takvom modelu mora prethoditi izmjena Ustava kojom će se tvrtke koje upravljaju prirodnim resursima dodatno zaštititi od rasprodaje.

10.03.2014., Koprivnica - INA-ine crpke za vadjenje nafte na ulazu u selo Lepavina. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL OPERACIJA VRAĆANJA NAFTNE KOMPANIJE Svi kritiziraju Vladu, ali nitko ne nudi svoj model kupnje Ine HEP PREDSTAVLJAJU 90% ZAPOSLENIH Sindikati traže da se odustane od prodaje HEP-a: 'Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi' andrej plenković 'DALIĆ SE PONAŠA U INTERESU VLADE' Plenković o Đikićevom pismu: Temu koja nije toliko bitna za sudbinu države ću tretirati onako kako ja smatram da treba

Svjesni su da je za ustavne promjene nužna dvotrećinska većina u Saboru, čije okupljanje u pravilu otvara prostor za druge zahtjeve vezane uz Ustav, nerijetko i ucjene, no poručuju da bez toga neće biti prodaje 25 posto minus jedne dionice HEP-a.

– Ideja o prodaji dijela HEP-a je HDZ-ov model. Mi nismo rekli da je on neprihvatljiv ako se to riješi kroz Ustav, ali ako se ne može osigurati ustavna zaštita tih tvrtki, onda taj model ne može dobiti našu podršku – kažu u Mostu.

Umjesto toga, neslužbeno saznajemo, zagovaraju ideju da se novac za otkup dionica Ine osigura osnivanjem društva posebne namjene, u koje bi država prenijela dionice Ine, ali i druge vrijedne dionice iz Centra za restrukturiranje i prodaju.

To društvo izdalo bi obveznice na dulji rok, iz kojih bi se financirao otkup MOL-ova udjela, a dospijeće obveznica isplaćivalo bi se iz dobiti poduzeća čije su dionice unutra. Iako službenu potvrdu te informacije u Mostu nismo mogli dobiti, izvori iz stranke tumače kako takav model ne bi povećao javni dug, država ne bi morala ići u prodaju HEP-a, a osigurao bi se novac za otkup Ine.

Da je takva ideja na stolu još je u utorak u Saboru dao naslutiti i HDZ-ov ministar državne imovine Goran Marić iz čije se izjave iščitava i da mu nije strana ni Mostova ideja ustavne zaštite strateških tvrtki.

I izvori iz premijerova kruga potvrđuju da se s Mostom razgovara, što znači da su upoznati s njihovim modelom i uvjetima. Priču oko otkupa Ininih dionica trebalo bi voditi posebno tijelo na čijem bi čelu bio premijer Plenković, a Vlada će ga, po neslužbenim najavama, osnovati vrlo skoro.

To će tijelo utvrditi financijske gabarite otkupa MOL-ova udjela, a zatim dogovoriti i model po kojem će se on provesti. Posebno je pitanje što bi država trebala napraviti s Inom nakon renacionalizacije.

Plenković je u intervjuu HRT-u najavio mogućnost da se potraži novi strateški partner koji bi ulagao u Inu, no to je ponovo izazvalo negativnu reakciju koalicijskog partnera. U Mostu se boje da bi svaki strateški partner koji bi ušao u vlasničku strukturu kompanije pokušao preuzeti kontrolu nad Inom i ističu kako Hrvatska mora inzistirati na energetskom suverenitetu.

Ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odluči da je potpredsjednica Vlade Dalić u sukobu interesa, Most će inzistirati da se ona povuče iz priče o Ini.

U HDZ-u doznajemo da M. Dalić već neko vrijeme govori da želi da se osnuje povjerenstvo koje će voditi otkup Ine, ali da ona u njemu neće sudjelovati. Tako barem prenose sugovornici iz HDZ-a. U HDZ-u se, također, sve više ispuhuje balon euforije da Inu treba otkupiti. Sve više pozicioniranih HDZ-ovaca neformalno komentira da kupnja Ine nije dobra odluka jer za to nemamo novca. 

>> Evo kako bi bivši ministar Andrija Hebrang riješio otkup dionica Ine

Koji je najbolji model otkupa dionica Ine?

 • HDZ-ov – Prodati 25% dionica HEP-a, s tim novcem kupiti dionice Ine 8,55%
 • Mostov – Novac za otkup dionica Ine osigurati osnivanjem društva posebne namjene. To društvo izdalo bi obveznice na dulji rok, iz kojih bi se financirao otkup MOL-ova udjela 23,87%
 • SDP-ov – Osnovati energetski holding koji bi otkupio dionice Ine 9,09%
 • Akademika Zelića – Smatra da bi interes za sudjelovanje u otkupu Ine imali i hrvatski građani i bogati iseljenici. Zalaže se za to da Ina nakon nacionalizacije bude državna tvrtka. 58,49%

Scenariji u slučaju da proces ne vodi Martina Dalić

1. Martina Dalić navodno već neko vrijeme govori kako želi da se osnuje povjerenstvo za otkup Ine u kojem ona neće sudjelovati.     

2. Bude li se morala povući iz priče Ina-HEP, Martinu Dalić mogao bi zamijeniti ministar Goran Marić koji ionako upravlja državnom imovinom.     

3. Vrlo je mala vjerojatnost da bi HDZ vodeću ulogu u operaciji HEP Ina prepustio Mostovu ministru energetike Slavenu Dobroviću.     

Elipso

 • Avatar opasnalisica
  opasnalisica:

  Cijeli cirkus o kupovini INAe zapoceo je upravo da bi izvukli Petrova koji je lagao da cemo dobit arbitrazu. "Brifiran eto, a odvjetnik ranije objavio da su sanse 40% za Hrvatsku

 • stefj:

  Joj, opet populizam... Nećemo prodati, već ćemo zadužiti, srušiti rejting, da bismo poslije jeftinije prodali. Tako to obično biva s obveznicama, kada ne možeš vratiti, onda puštaš vjerovnike u vlasničku strukturu... A kako bi to utjecalo na javni dug, ne ... prikaži još! treba niti govoriti. Preko noći bili bismo zaduženi za novih 20-tak milijardi. Jedina razlika je što to ne bi bilo za jelo i pilo, kao do sada, nego možda za neku vrijednost...

 • Deleted user:

  MOST opet nešto inzistira. Kako je prošlo onih sedam zahtjeva prije sastavljanja Vlade?. Odgovor: nikako. Isto će proći i njegovo inzistiranje na Ustavu.