Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Osječkoj županiji 12 novozaraženih

Virus se proširio Đakovom: Javljaju se kumovi i rodbina s krizme da imaju temperaturu i povraćaju

26.06.2020.
u 12:25

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno novih 95 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj zabilježenih novozaraženih u gotovo tri mjeseca.

Ukupno je testirano 258 uzoraka u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata, od čega je 12 novopozitivnih. Njih osam pripada krugu Đakovo, a četiri krugu Osijek. Među oboljelima je i dvoje djece iz Đakova. Trenutačno aktivno oboljelih imamo 79 u županiji, a hospitaliziranih je u KBC-u Osijek 18, što je četvero više nego jučer. Svi su hospitalizirani stabilno, nitko nije na respiratoru, otkrio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Ukupno je 631 osoba u samoizolaciji, 167 više nego jučer.

– Više od 500 uzoraka uzeli smo u proteklih 48 sati, što je strašno mnogo. Brisevi će biti uzeti i svima koji su bili na krizmi u nedjelju, a krizmao ih je nadbiskup Marin Srakić u miru, koji je također pozitivan na koronavirus. Iz tog kruga već imamo jednog pozitivnog, ali nije riječ o krizmaniku – dodao je Ivanović.

Oboljela djeca, inače, polaznici su vrtića Sunčev sjaj Nazaret, o kojemu se brinu časne sestre iz samostana Milosrdnih sestara sv. Križa. Podsjetimo, koronavirusom je zaraženo ukupno 49 časnih sestara iz tog samostana.

1/9

Epidemiološke službe su i dalje na terenu. U samoizolaciji je 133 polaznika tog vrtića, s roditeljima.

Gradonačelnik: Virus se proširio gradom

– Suprotno nadanjima, epidemiološka se situacija u Đakovu pogoršala. Osmero je novih zaraženih, a među njima su i djeca iz vrtića Sunčev sjaj Nazaret. Još se puno testova mora odraditi, pa se može očekivati da će broj pozitivnih biti veći. Zabrinjava to što je koronavirus, preko vrtića i krizme održane u katedrali u nedjelju, izašao izvan samostana i nadbiskupije i proširio se gradom. Na krizmi je bilo rodbine, kumova, javljaju nam se građani koji imaju temperaturu, povraćaju... Situacija je malo otišla ukrivo, ali odgovornim ponašanjem svih nas trebamo spriječiti da eskalira. Izbjegavajmo nepotrebne kontakte i nosimo maske u zatvorenim prostorima – rekao je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Na krizmi je, inače, bilo oko 140 krizmanika.

Zbog svega, ulicama grada Đakova ovoga ljeta neće odjekivati zvukovi tamburica jer su Đakovački vezovi definitivno otkazani.

– Kome i nije određena samoizolacija, toplo preporučujem da se sam izolira – poručio je Mandarić.

Ključne riječi

Komentara 20

DD
De der
12:47 26.06.2020.

Sva veća okupljanja, tako i crkveni obredi,ceremonije gdje je mogućnost zaraze velika, treba odgoditi za bolja vremena. Što se može online neka se realizira beskontaktno. Inače smo u još većoj banani. Bože ubrani, da se nadbiskup zarazi, časne sestre.

Avatar taqa
taqa
12:44 26.06.2020.

Kako dobiti coronu !? Ujutro na pričest, navečer na cajke!

Avatar taqa
taqa
12:43 26.06.2020.

Što bi tek bilo da nadbiskup nije u miru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije