Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Veći broj poziva za Hitnu pomoć: 'Imali smo slučajeva kolapsa na javnim mjestima'

Intervencija hitne pomoći na Trgu Ante Starčevića u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
24.06.2021.
u 14:36

Građanima se preporučuje da razlika između vanjske i unutarnje temperature u domovima ne bude veća od pet do sedam stupnjeva

S obzirom na ekstremno visoke temperature posljednjih dana broj poziva građana osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu (ZZHM) povećan je za 20 do 30 posto, pa je tako povećan i broj intervencija, doznaje se u četvrtak u tome Zavodu.

Što se tiče intervencija, djelatnici Hitne pomoći imaju standardne intervencije kod kroničnih bolesnika kojima oscilira krvni tlak ili osoba kojima je potrebna dodatna terapije, izjavila je Hini voditeljica Medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Sunčica Prašnički

Imali smo slučajeva kolapsa na javnim mjestima, ali radilo se samo o situacijama kratkotrajnog gubitka svijesti te nešto slučajeva moždanih i srčanih udara, ali se, unatoč ovim vremenskim prilikama, za sada ne radi o drastičnom povećanju, istaknula je dr. Prašnički. 

VIDEO Danas je vrhunac toplinskog vala: U Splitu je jutros izmjereno 30°C!

U osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesnicima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu primjereno odjeveni ovim vremenskim uvjetima, u unutarnjim i vanjskim prostorima te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.

Građanima se preporučuje da razlika između vanjske i unutarnje temperature u domovima ne bude veća od pet do sedam stupnjeva. Također se preporučuje konzumiranje laganije hrane, uzimanje puno tekućine, posebice vode i mineralne vode, ali uz izbjegavanje alkohola i gaziranih sokova, ističu u osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu. 

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u 13 sati u Osijeku je izmjerena temperatura od 35,6 stupnjeva.

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
16:31 24.06.2021.

35 a i vise je normalna ljetna temperatura. I ja i moji vrsnjaci odrasli smo svakodnevno po cijele dane igrajuci nogomet, tenis, vozeci bicikle tokom cijelih ljetnih praznika izuzev onih 3-4 tjedna na moru gdje smo na jos visim temperaturama po cijele dane bili na plazama. Prvi dan bi zgorili i koza bi se oljustila i tu bi bio kraj svim problemima. Jednako kako bi se cijele zimske praznike na minusu cijele dane grudali i igrali na sklizanama ili ak nije bilo snijega opet nogomet, na vecer od pol sedam na Salatu na klizanje. I nitko nije prigovarao. Nismo imali klime, bili smo nauceni i na vrucine i na hladnocu. Danas vam sve smeta. Ljeti vam je vruce, zimi hladno, alj za to ne krivite sami sebe i svoju neaposobnost prilagodbe nego izmialjene klimatske promjene za koje krivite sve osim glavnih zagadjivaca Kine i Rusije. Sva sreca da je moja generacija obranila Hrvatsku u 90im jer nitko od danasnje ne bi izdrzao mjesece na otvorenom ni zimi ni ljeti. Nazalost ispalo je da nismo dobili ono za sto smo se borili ali to je vec druga prica....

GR
grsson
16:17 24.06.2021.

Od 10 do 17 h? U 17 je najviša temperatura u danu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije