Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubo ga komarac

U Osijeku pacijentu iz očnog kapka izvadili ličinke pseće gliste

Komarac napasnik
Foto: Robert Anić/PIXSELL
10.03.2015.
u 11:23

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u proteklih šest mjeseci na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je pet slučajeva u kojima se kao posljedica uboda komarca pod kožom čovjeka pojavio parazit koji se inače pojavljuje u pasa

U osječkom KBC-u na Odjelu za oftalmologiju vadili su pacijentu ličinke pseće gliste iz očnog kapka, piše Glas Slavonije. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u proteklih šest mjeseci na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je pet slučajeva u kojima se kao posljedica uboda komarca pod kožom čovjeka pojavio parazit koji se inače pojavljuje u pasa.

– Ako komarac koji prethodno ubode psa zaraženog parazitima nakon toga ubode čovjeka, može mu prenijeti parazit, koji potom krvlju putuje tijelom i može se zaustaviti u bilo kojem dijelu tijela i ondje nastaniti i razviti. Ovakvi slučajevi će se vjerojatno pojavljivati sve češće, iako smo mislili da se to događa samo u nekim južnim krajevima – kaže pročelnik Odjela za oftalmologiju, mr. sc. Ivan Krković.

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije objašnjavaju kako je riječ o parazitskoj bolesti zajedničkoj ljudima i nekim životinjama pod nazivom dirofilarioza, a koja zahvaća krvne i limfne sustave, mišiće, vezivna tkiva i serozne šupljine, a u ovom slučaju riječ je o rodu dirofilarija.

>> TV doktor progutao ličinke trakavica da vidi kako djeluju na tijelo

Komentara 3

AM
ameris
12:00 10.03.2015.

Osijek ima kućnih komaraca,ima stajskih komaraca,ima šumskih komaraca ,ima komaraca čistih voda,ima komaraca prljavih voda,ima komaraca pjegavih krila...no Osijek ima i jednu vrstu krvopija koja sišu ogromne iznose novaca što iz gradskog što iz državnog proračuna.Determinirana su četvorica euroljubaca na čelu kojih je spomenuti Zavod za javno zdravstvo iz Osijeka.Oni u tišini katakombi u Zagrebačkoj ul. raspoređuju kvote "tretmana" već godinama.Bilo bi interesantan posjet DORH-a prije no što larve raznih vrsta komaraca ne ispiju oči građanima grada Osijeka i okolice.

BR
brx1989
12:36 10.03.2015.

pa da u Osijeku ne kradu lovu za zaprašivanje komaraca možda neb bilo ovako čega

LA
larala
14:54 10.03.2015.

al, bitno da su zabranili zaprašivanje komaraca iz zraka kak se radilo u bivšoj jugi pod izgovorom štetno je za ljude....ovakvi paraziti u ocima, razni premazi po koži kojima se štitimo i aparatici koje smo prisiljeni svakodnevno koristiti, ocito su po njima manje štetni, jer naravno, danas se šteta mjeri na osnovu kuna koliko država potroši na zaštitu zdravlja naroda a, ne na osnovu stvarne štetnosti koje određeni preparati rade, pogotovo nakon dugotrajnog i svakodnevnog korištenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije