Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografska slika

U Općoj bolnici Karlovac dosad rođeno 14 parova blizanaca

blizanci
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.10.2014.
u 12:16

Lani je bilo jedanaest parova, ali zasad je rođeno samo dva posto više djece nego u 2013. godine

Ukupno 14 parova blizanaca rođeno je dosad u Općoj bolnici Karlovac. Tri su bila u rujnu, a početkom listopada na svijet su već došla dva.

Premašiti 900 novorođenih

Kako je lani bilo ukupno 11 parova blizanaca, veseli ovaj najnoviji podatak, no šef Službe za ženske bolesti i porode u karlovačkoj bolnici dr. Željko Štajcer upozorava na i dalje lošu demografsku sliku u Karlovačkoj županiji.

Lani je zabilježeno 889 poroda, pa se nadaju da će ove godine premašiti brojku od 900. A to je daleko od čarobnih tisuću novorođenih u Karlovcu što već godinama, nažalost, ostaje samo želja.

– Dosad je u našem rodilištu na svijet došlo 705 beba. U ovo vrijeme lani bilo ih je 691. To je porast, ali samo dva posto. Kao što sam puno puto naglašavao nekoliko čimbenika utječe na poboljšanje demografske slike, od ekonomske situacije, poreza do poboljšanja cjelokupnih uvjeta života.

Prije zasnivanja obitelji mladi žele osigurati zapošljavanje i stambeno pitanje. Živimo kao na zapadu i sve više mladih ne želi biti sa svojim roditeljima. Hoće stambenu i ekonomsku neovisnost. Tako zadnjih godina imamo i mali broj pobačaja, 60 do 70 godišnje. To znači da planiraju obitelj i jednostavno ne žele ‘iznenađenje’ – napominje dr. Štajcer.

U Karlovačkoj županiji od 1998. godine prirodni prirast stanovništva u značajnom je padu, a tek se 2006. smanjilo negativno kretanje. Manjih pozitivnih impulsa bilo je 1996. i 1997. godine kada su aktivne pronatalitetne mjere očito stimulirale obitelji da se odluče za više djece.

Izgubili preko 16.000 stanovnika

Međutim, nakon tog razdoblja broj novorođenih spušta se ispod 1200 godišnje, da bi 2002. bio i manji od 1100. U svim gradovima i općinama Karlovačke županije bilježi se veći broj umrlih od rođenih. Tako je u zadnjih šesnaest godina Karlovačka županija izgubila više od 16.100 stanovnika.

Stoga vijest o svakom novorođenom djetetu u karlovačkoj bolnici veseli, ali bez provođenja stalno spominjanih mjera, kao i poboljšanja ekonomske i situacije u društvu uopće, posljedice bi u budućnosti mogle biti nepopravljive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije