Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudna ruka

U okolici Knina mještanka našla dio leša mitskog vukodlaka?!

ruka
VL
04.09.2012.
u 17:29

Ruka je netragom nestala prije nego što ju je nalaznica dala veterinaru

Mještani Polače i šire okolice Knina posljednjih dana, otkako su se u javnosti pojavile fotografije ruke uginule zvijeri, pitaju se kakva se to neman pojavila u njihovu kraju. Ostatke kostiju dlakave ruke na kojoj se vide četiri dlakama pokrivena prsta s noktima još prije devet mjeseci pronašla je 29-godišnja Vaska Radulović iz Polače.

Nanjušio i otkrio pas

– Zapravo je te ostatke pronašao naš pas Grle. U predjelu ispod Dinare koji mi zovemo Polački gaj bila sam s majkom koja je tu čuvala ovce. Naš pas Grle tu je čudnu kost dovukao do nas. Htjela sam je uzeti u ruke i vidjeti o čemu je riječ, ali majka mi je zabranila. Ostatke sam snimila mobitelom, pa su se te slike sve donedavno razmjenjivale među mojim prijateljima. Javnost je za njih čula kad su ih objavili lokalni mediji. Htjela sam pozvati veterinare da pogledaju te ostatke i daju stručno mišljenje, ali idućeg dana, kada sam je išla pogledati, netragom je nestala – kaže Vaska iz Knina.

Tijela nema

Vidjevši sliku, mještani Polače počeli su raspredati o kakvoj zvijeri je riječ. Mnogi su pretpostavljali da je riječ o jazavcu, ali vidjevši veličinu kostiju i dlakave ruke, zaključili su da nije riječ o tako maloj zvijeri. Ni polački lovci nisu mogli odgonetnuti kojoj životinji pripada ruka, jer takvo što nikada nisu vidjeli. Neki su se vratili kojih stotinjak godina u prošlost i pitali se je li to možda ruka vukodlaka, nikada viđenog mitskog bića o kojemu govori usmena predaja.

– Nadlaktica, podlaktica i prsti nalikuju na ljudske i odgovaraju im veličinom. Pretpostavljali smo da bi mogla biti od nekog majmuna, ali otkuda on u našemu kraju – dodaje Vaska, a njezin otac Dragan pretpostavlja da je ostatke ruke najvjerojatnije donio orao lešinar.

– Pitao sam naše starije mještane, ali oni su mi rekli da takvo što nikada nisu vidjeli u našem kraju.

Kontaktirali smo sa Zavodom za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje nam je predstojnica Snježana Vuković rekla da bi se to najlakše moglo utvrditi kad bi bilo ostataka kostiju. Međutim, mr. sc Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja iz Splita, kaže da se na osnovi slika može pretpostaviti da je riječ o primatu.

– Na osnovi slike, kada nemate nekih preciznijih podataka o veličini kostiju, teško je reći o čemu je konkretno riječ. Ali, sudeći po izgledu dlakave ruke i prstiju pretpostavljam da je riječ o majmunu. Otkuda majmun u ovim krajevima? Možda je riječ o nečijem odbjeglom kućnom ljubimcu ili možda o životinji koja je tijekom šverca uginula pa su njezin leš odbacili – dodaje Ževrnja.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar Idler 3
Idler 3
18:35 04.09.2012.

Nego jel tko vidio Mesića zadnjih dana ?!

UD
Utjerivać dobroga
18:56 04.09.2012.

garant ima veze sa Paravinjom

A9
A*9
18:06 04.09.2012.

Zašto mi na pamet pada Pantovčak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije