Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDRA zna Stručnjaci

U odnosu na hrvatske, projekti za novac EU prolaze zbog kvalitete

'podravina i bilogora, virovitica, 20.09.2010. ilustracija uz clanak o razvojnoj agenciji vidra - projekti imaju za cilj dovuci novac uz fondova eu za pomoc i jacanje poduzetnika snimila: marija lovre
'Marija Lovrenc/VLM'
20.09.2010.
u 16:05

Virovitičko-podravska razvojna agencija trenutačno radi na 57 projekata ukupno vrijednih 44 milijuna kuna, a većina ih se odnosi na program IPA.

Farme muznih krava, tradicionalni obrti, zaštita močvarnih područja Križnice, ljekovito bilje, edukacija poduzetnika i radionice koje će Hrvate i Mađare podsjetiti na zajedničku kulturnu baštinu – sve je to dio posla kojim se bavi VIDRA – agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. U godinu dana u županiju je uspjela "dovući" čak 6 milijuna nepovratnih kuna, za projekte koje su prijavili na natječaje ministarstava, ali i za novac iz europske blagajne.

Hrvatska i Mađarska

– Pokrivamo područje od razvoja poduzetništva, infrastrukture sve do civilnog sektora, a pri izradi projekata za EU fondove, koje pišemo na engleskom jeziku, surađujemo s velikim brojem suradnika, profesionalcima u pojedinom području te s institucijama – agencijama, sveučilištima, zavodom za zapošljavanje – kaže Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e, u kojoj radi šest ekonomista. Agencija sad broji 57 aktivnih projekata vrijednih oko 44 milijuna kuna. Zasad je jedina potporna agencija u županiji koja pomaže i malim poduzetnicima, kandidirajući ih na domaće natječaje te među rijetkima koja izrađuje i studiju isplativosti. Većina projekata odnosi se na IPA-u, koja se bavi regionalnim razvojem i koja Hrvatsku priprema za strukturne fondove EU. – U tome se bavimo projektima iz IPA CBC HU-HR programa, a posebno našeg DENS projekta koji se odnose na prekograničnu suradnju i umrežavanje poduzetnika. U posljednjih godinu dana za IPA-u smo napisali 15 projekata – radionice za edukaciju i pripremu hrvatskih i mađarskih poduzetnika za sredstva EU, susrete učenika iz Slatine i Szigetvara, očuvanje kulturne baštine, razvoj infrastrukture u županiji... Radimo i na projektima koje ćemo kandidirati za sredstva u okviru programa IPA - BRI, za turističku infrastrukturu – ističe S. Bošnjak.

Prolaznost 70 posto

Iako ulažu mnogo truda, uključujući i u edukaciju djelatnika, nema sigurnosti da će izrađeni projekt biti i prihvaćen.

– U odnosu na hrvatske prilike, projekti za strana sredstva prolaze isključivo na osnovi kvalitete, a ne lobiranja. Prolaznost naših projekata je oko 70 posto – ocjenjuje S. Bošnjak. Projekti koji čekaju procjenu su Arboretum Lisičine, oni za tri osnovne i dvije srednje škole, za općine Sopje i Pitomača, te Zavičajni muzej Slatina, vrijedni više od milijun eura.

Poduzetnički duh u županiji je još uvijek oslabljen

Iako prilike za ulaganje postoje, na poduzetništvo se odlučuju tek rijetki, ocjenjuju u Vidri, koja je lani održala i oko 500 sati seminara za jačanje poduzetničke klime, turizma, privlačenja investicija i drugih tema koje bi trebale ojačati oslabljeni poduzetnički duh.

– Do 2008. samo su dva projekta sa županijskog područja prošla na ovakvim natječajima. Poduzetništvo se mora jače razvijati, to nam je još uvijek slaba točka – kaže S. Bošnjak, ravnateljica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije