Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipanj bez rasta

U nogometnom lipnju noćenja koliko i lani

turizam
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
05.07.2018.
u 18:17

Stranaca je od početka godine bilo 5,5 milijuna i 12 posto više, dok je 900.000 domaćih turista lanjske brojke nadmašilo za 10 posto

Nogometno ludilo zahvatilo je velik dio svijeta i mnoge zalijepilo uz TV ekrane. Neke su receptivne turističke zemlje zbog toga osjetile oseku gostiju, a Hrvatska se provukla bez minusa, kroz ušicu igle.

Tijekom lipnja našu je zemlju, istina, posjetilo četiri posto više gostiju nego lani u tom mjesecu, točnije njih 2,8 milijuna, ali 13,8 milijuna noćenja u dlaku je isto koliko je ostvareno u lanjskom lipnju. Pritom, nisu podbacili ni Rusi koji su poludjeli za nogometom iz čak dva razloga: osim što su domaćini, dosegnuli su i nikad bolji rezultat u povijesti svjetskih prvenstava.

Kod nas ih je svejedno u lipnju bilo 26.000 i tri posto više nego lani. U plusu su, inače, od početka godine. Dosad je Rusa bilo zamalo 44.000 i šest posto više nego u šestomjesečnom razdoblju 2017. (u noćenjima rast iznosi 3%).

Domaćih 10 posto više

Od početka godine Hrvatska je, inače, ugostila 6,4 milijuna turista i respektabilnih 12 posto više nego u prvih šest mjeseci lani, a s 25,4 milijuna noćenja lanjski je rezultat nadmašen 10 posto.

Stranaca je u tom razdoblju bilo 5,5 milijuna i bili su brojniji 12 posto, dok je 900.000 domaćih turista lanjske brojke uvećalo za pristojnih deset posto. Tradicionalno najbrojniji gosti iz Njemačke nisu iznevjerili ni ovaj put, u prvih su šest mjeseci ostvarili najviše – 5,1 milijun noćenja. Među strancima Austrijanci su s 2,3 milijuna noćenja na drugome mjestu, a Slovenci su treći s 2,3 milijuna noćenja.

Prvo polugodište je, pritom, bilo najunosnije za hotelijere, koji su uknjižili 9,2 milijuna noćenja. U obiteljskom smještaju je ostvareno 6,5 milijuna, a u kampovima 4,6 milijuna noćenja.

Dobro odraditi glavni dio

Turistički su čelnici zadovoljni unatoč kolebljivom lipanjskom rezultatu.

Ministar Gari Cappelli kaže kako rast od 10 posto u prvih šest mjeseci prema lani znači čak 40-postotni rast prema prvoj polovici 2016. godine. – To je pokazatelj velikog iskoraka prema cjelogodišnjem turizmu. Bilježi rast iznad prosjeka Europe i svijeta i svi u turizmu mogu biti ponosni – kaže Cappelli.

Čelnik HTZ-a Kristjan Staničić ističe lipanjske brojke.

– Činjenica da smo i u tom mjesecu uspjeli zadržati pozitivan trend uz rast dolazaka od četiri posto potvrđuje snagu našeg turističkog sektora – kaže Staničić i otkriva da HTZ provodi završne pripreme za kampanje za postsezonu.

– Cilj je cjelogodišnji turizam, ali valja sad prvo dobro odraditi glavni dio sezone. 

Gosti se vraćaju

Bračni par Helga i Alfred na Lošinj dolaze 55 godina
Foto: Privatni album/MailOnline

Bračni par Helga i Alfred Lindlmayer iz austrijskog gradića St. Peter Freienstein dulje od pola stoljeća dolaze na odmor na Lošinj. Prvo kod Marije i Ive Krpešić, a sada kod Marize i Šime Mustača. Tijekom proteklih 55 godina često su dolazili i po nekoliko puta godišnje, dobro su savladali i hrvatski, a uoči nogometnog prvenstva predstavnici TZ Malog Lošinja uručili su im, u znak pažnje, nogometne dresove s natpisom ‘Lindlmayer 55’. – Oduševljeni smo bistrinom mora. Za Lošinj nas veže jako puno lijepih uspomena. Tu su nam djeca naučila plivati. Prvi put smo i došli zbog njihovih dišnih problema. Naravno da smo i na njih prenijeli ljubav za Lošinj – kazuju razdragani Austrijanci.

Osječani na otvaranju bisera uz more

turizam
1/7

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije