Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj već troje umrlih od crijevne epidemije

Riječ je o novom, do sada nezabilježenom soju bakterije, koja ranijih godina nije prouzročila ovako teške posljedice i nije se ovako brzo širila
24. svibnja 2011. u 14:42 30 komentara 13 prikaza
EHEC
Foto: Informationsdienst Wissenschaft

Od posljedica zaraze bakterijom poznatom kao EHEC u Njemačkoj je, kako se zasad čini, od nedjelje umrla treća osoba, javlja DPA. Riječ je o neobično agresivnoj crijevnoj zarazi od koje je u posljednja dva tjedna na sjeveru Njemačke oboljelo već oko 400 osoba, od čega se neke u bolnici bore za život.

Od enterohemoragične Escherichije coli (EHEC) u nedjelju je prvo umrla žena starija od 80 godina, koja je u bolnici u blizini Hamburga čekala na operaciju. U noći na četvrtak u Bremenu je umrla i jedna mlađa pacijentica, čija klinička slika odgovara opisu zaraze, ali se još utvrđuje je li bila riječ o EHEC-u, da bi danas u jednoj bolnici u Hannoveru umrla i izvjesna 83-godišnja pacijentica.

Razlog zabrinutosti zdravstvenih organizacija u Njemačkoj je to što se infekcija, od koje u toj zemlji godišnje oboli oko 1000 osoba, ove godine širi neuobičajeno brzo te što je klinička slika neusporedivo teža nego što je obično slučaj. Prema podacima Robert Koch-Instituta slučajevi bolesti otkriveni su još i u Hessenu, Mecklenburg-Vorpommernu, Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, Berlinu i Saarlandu.

Spiegel Online izvještava da ovaj soj spomenute bakterije do sada još nije zabilježen te da je vjerojatno otporan na određeni broj antibiotika. Bolest se očituje krvavim proljevom, grčevima, nakupljanjem vode u organizmu i konačno otkazivanjem bubrega. U ponedjeljak navečer u životnoj opasnosti bila je još nekolicina oboljelih, od čega su neki morali biti priključeni na respirator. U posebno teškom stanju nalazi se oko 10 posto oboljelih.

Sumnja se na kantinu u Frankfurtu, sezon

Sumnja se na kantinu u Frankfurtu, sezonsko povrće izvor zaraze

Jedna kantina u Frankfurtu moguća je lokacija koja je bila početni rasadnik bolesti, javlja Spiegel online, ali to još nije potvrđeno. Stručnjaci s Instituta Robert Koch objašnjavaju da nije čudno što se bakterija širi tako brzo obzirom da je vrijeme sezonskog voća i povrća koje se lako može kontaminirati bakterijama. To se posebno odnosi na jagode i šparoge.

Prošle je godine registrirano 65 slučajeva sa sličnom bolesti koja uzrokuje krvavi proljev, oštećenje bubrega i anemiju. Vlasti upozoravaju da je situacija ozbiljna.  Savjetuju izbjegavanje sirovih namirnica i obavezno pranje voća i povrća.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • biserka-v:

    Nije istina higijenske navike su u stalnom padu zbog novih lijekova antibiotika a dobri stari sapun pouzdano uništava sve mikrobe uključujući i E.Coli.

  • -obrisani-:

    E. Coli inače živi u simbiozi sa nama i “stalno je nastanjena“ u našem probavnom sustavu, ovo je nešto novo. Samo jedna mala napomena, u idealnim uvjetima E.coli djeli se svakih pola sata, tako da nakon prvih 24 sata imamo ... prikaži još! 2 na 47 potenciju a to je močna gomilica, uostalom tko ne vjeruje neka računa, nakon prvog sata su 4 bakterije, za dva sata 16, nakon tri sata 64 i do ponoći se nakupi tih beštija.

  • -obrisani-:

    biserka-ti si pravi biser ovdje heheheheehehehehe kaj je prevec je prevec hehehehehe