Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj počela velika kontrola rada na crno

Diljem zemlje pojačano će se kontrolirati sektori koji su 'posebice podložni' prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija,...
11. rujna 2018. u 12:09 3 komentara 702 prikaza
Foto: Getty Images

Njemačka carina započela je u utorak ujutro s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca.

građevina Druga strana priče Rad u Njemačkoj: 'Obećali su mi sobu i posao, a onda sam shvatio da sam nasjeo'

"U akciji sudjeluje 6000 službenika, a glavni cilj joj je utvrđivanje broja radnika koji primaju satnicu manju od zakonom zajamčene satnice od 8,84 eura", stoji u priopćenju Savezne carinske uprave u Potsdamu.

Kako se dalje navodi, diljem zemlje pojačano će se kontrolirati sektori koji su "posebice podložni" prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija, mesoprerađivačka industrija i  poduzeća koja pružaju usluge čišćenja objekata.

gradilište MJESEČNE TURE Hrvat opisao kako izgleda rad 'na crno' u Njemačkoj: Ne želimo raditi kod 'naših' ljudi

Istodobno će se provoditi kontrola protiv ilegalnog zapošljavanja.

Prema informacijama ministarstva financija, država godišnje zbog ilegalnog zapošljavanja gubi prihoda u visini oko milijarde eura. Nadležni ministar Olaf Scholz je obećao povećanje broja radnih mjesta u sektoru kontrole zapošljavanja.

Sadašnjih 6800 u odjelu Financijske kontrole (FKS) u stanju je kontrolirati samo 2,4 posto poduzeća na što sindikati upozoravaju već godinama.

>> Pogledajte video - Kako se vara kupce na tržnicama

[video: 26594 / ]
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • KaraMarko:

  A kontrola 15 miliona muslimana?!

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Pa i kod nas kontroliraju. Jer da kotroliraju ne bi bilo sive zone, korupcije i zavisnog pravosudja.

 • berija:

  Eto, vidiš. A meni je ponuđen posao za 15 eura po satu brutto, stan (jednosobni stan s kuhinjom i kupaonicom, opremljen), dodatno obrazovanje i za šest mjeseci, ako položim, ozbiljna povišica. Ići ili ostati?