Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj lustracija traje cijelo vrijeme: Državni tajnik dobio otkaz zbog suradnje sa Stasijem!

Prije nekoliko godina Holm je u jednome intervjuu priznao da mu je, nedugo prije pada Berlinskog zida, najveća želja bila postati časnikom tajne policije Stasi. Sin časnika tajne policije u tadašnjem DDR-u Holm je kao 14-godišnjak maštao u ulasku u Stasi, a zatim je prošao vojno-policijsku naobrazbu i postao djelatnik Stasija.
14. siječnja 2017. u 17:21 46 komentara 3001 prikaza
Berlin
Foto: Paul Zinken/DPA/PIXSELL

Državni tajnik u vladi grada-savezne pokrajine Berlin Andrej Holm dobio je otkaz pošto su objavljene informacije o njegovoj nekadašnjoj suradnji s tajnom policijom Istočne Njemačke Stasi, priopćeno je  u Berlinu.
 

“Nakon temeljite provjere činjenica i intenzivnih razgovora s koalicijskim partnerima zamolio sam resornu ministricu Katrin Lompscher da pokrene postupak za otpuštanje tajnika Holma”, priopćio je predsjednik Berlinskog Senata (vlade grada-savezne pokrajine) Michael Mueller (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).
 
Andrej Holm je u Berlinskom Senatu bio zadužen za socijalna pitanja u stanovanju i ne pripada nijednoj stranci, no blizak je stranci Ljevica koja ga je i postavila na tu dužnost.

Prije nekoliko godina Holm je u jednome intervjuu priznao da mu je, nedugo prije pada Berlinskog zida, najveća želja bila postati časnikom tajne policije Stasi. Sin časnika tajne policije u tadašnjem DDR-u Holm je kao 14-godišnjak maštao u ulasku u Stasi, a zatim je prošao vojno-policijsku naobrazbu i postao djelatnik Stasija.
 

Bruna Esih izaslanica predsjednice na bleiburgu Bruna Esih: 'Moramo se suočiti s prošlošću, ne možemo je resetirati ni popraviti' 29.12.1997. Zagreb - Predsjednik RH dr. Franjo Tudjman priredio je u predsjednickim dvorima primanje u povodu Nove godine Photo: Patrik Macek/PIXSELL Progonjeni i progonitelji Ispod Tuđmanova kišobrana od lustracije još i danas bjesni lov na komuniste i na ustaše 10.11.2016., Zagreb - Ivo Lucic, povjesnicar. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Ivo Lučić Ratne dokumente htjeli su uništiti oni koji su počinili zločine

Javnost 45-godišnjem Holmu predbacuje što je prešutio da je radio za istočnonjemačku tajnu policiju i prilikom zapošljavanja na državnom Sveučilištu Humboldt u Berlinu 2005.
 
Nedavno otkriveni slučaj Andreja Holma bacio je sjenu na početak rada prve vlade na razini saveznih pokrajina u čijem radu sudjeluju stranke SPD, Ljevica i Zeleni.
 
Mueller je objasnio da je Holm imao prilike posljednjih nekoliko tjedana, nakon što su se u javnosti ponovno pojavile informacije o njegovim aktivnostima u Stasiju, sam se izjasniti o tom dijelu svoje biografije i sam donijeti odluku o svom odlasku.
 
“Andrej Holm je posljednjih tjedana imao prilike za provjeru svog odnosa prema vlastitoj biografiji i sam odlučiti može li zadržati dužnost državnog tajnika ili ne”, obrazložio je Mueller odluku o otpuštanju Holma.
 
Stranka Ljevica je do kraja ustrajala na svom tajniku objašnjavajući kako Holm tijekom pet mjeseci rada za Stasi nije bio na položajima koji bi mu omogućavali da nekog špijunira ili da obavlja represivne radnje.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar Danko - SLOBO danko
  Danko - SLOBO danko:

  On je simpatizirao i radio za stranku a mi imamo zastupnike u saboru koji su slikani s kokardom i ubijali i još to ne smijemo reć !

 • stefj:

  Lako Njemačkoj, kada su imali 2/3 stanovništva koje je živjelo u demokraciji. Kako ćemo mi? Pa cijeli vrh je bio u uskoj suradnji s KOS-om, kompletna naslijeđena struktura radila je za njih. Veliki dio lokalnih i državnih službenika bili su ... prikaži još! ujedno i špijuni, cijeli sustav je bio tako postavljen... Ti isti danas su odgojili novu generaciju birokracije koja počiva na istoj doktrini. Najgore je da je u fokusu interes partije, a ne interes države i građana... A da ne pričamo o mantrama kako su privatnici lopovi, kako svi voze Mercedese i razbacuju se novcem koji uzimaju svojim radnicima... Hoćemo li se ikada izvući iz tog začaranog kruga?

 • Deleted user:

  Što se čeka u Hrvatskoj? Tko štiti komunističke kriminalce?