Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST ZBOG OMIKRONA

U Nizozemskoj zaraženi bračni par pobjegao iz karantene, Japan zabranjuje ulazak strancima

First expanded vaccinated travel lane flight arrives in Singapore
Foto: EDGAR SU
1/3
29.11.2021.
u 11:42

Incident se dogodio pošto su nizozemske vlasti objavile da je 13 putnika od njih 61 koji su bili pozitivni na testu za covid po dolasku u petak u Amsterdam, zaraženo novom varijantom omikronom

Nizozemska policija uhitila je u zračnoj luci Amsterdam-Schiphol muškarca i ženu koji su pobjegli iz "karantene" uspostavljene za putnike pristigle iz Južne Afrike koji su bili pozitivni na testu za covid-19 nakon otkrića nove varijante omikron.

"Policija je večeras uhitila par koji je pobjegao iz hotela u kojem je bio u karanteni", izjavio je u nedjelju navečer glasnogovornik Stan Verberkt.

"Par je uhićen u zrakoplovu koji se spremao poletjeti za Španjolsku", dodao je.

Tridesetgodišnji Španjolac i dvadesetosmogodišnja Portugalka predani su sanitarnim vlastima, objavila je žandarmerija.

Incident se dogodio pošto su nizozemske vlasti objavile da je 13 putnika od njih 61 koji su bili pozitivni na testu za covid po dolasku u petak u Amsterdam, zaraženo novom varijantom omikronom. 

Protiv para će bit podignuta prijava zbog kršenja zakona o javnoj sigurnosti. 

Par je ponovno stavljen u izolaciju, kazala je glasnogovornica nizozemskog zdravstva, Stefanie van Waardenburg, ali sada su smješteni u drugi hotel

Putnici pozitivni na covid gotovo svi su istom hotelu, a tek je nekoliko njih dobilo dozvolu da bude u vlastitom domu.

I putnici koji su bili negativni na testu dobili su naređenje da budu u izolaciji.

"Nadziremo da li oni poštuju te propise", rekao je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Policija i pripadnici sigurnosti nadziru hotel u kojem je uspostavljena karantena, rekao je glasnogovornik gradonačelnika.

Japan zabranjuje ulazak strancima

Japan je u ponedjeljak rekao da će zabraniti ulazak strancima zbog širenja omikron varijante koronavirusa, pridružujući se Izraelu u najstrožim graničnim mjerama od otkrića nove varijante. 

"Kako bi se spriječio najgori scenarij i kao mjera opreza Japan će od 30. studenoga u ponoć zabraniti strancima ulazak  u zemlju", rekao je premijer Fumio Kishida novinarima.

Japanski državljani koji se vraćaju iz većeg broja neimenovanih zemalja morat će ostati u karanteni u za to namijenjenim objektima", dodao je.

Japan je u petak najavio da će postrožiti graničnu kontrolu za putnike iz šest afričkih država.  

To se događa samo nekoliko tjedana nakon što je Kishidina administracija ublažila mjere karantene za strane poslovne putnike kako bi se potaknulo gospodarstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi određivanje stupnja ozbiljnosti omikrona, otkrivenog prvo u Južnoj Africi, moglo trajati "nekoliko dana do nekoliko tjedana" u nedostatku informacija o tome razlikuju li se njegovi simptomi  od simptoma drugih varijanti.

Japan do sada nije otkrio ni jedan slučaj omikrona. Utvrđeno je da je jedan putnik iz Namibije pozitivan na koronavirus, a provode se daljnji testovi kako bi se utvrdilo radi li se o novoj varijanti, rekao je ministar zdravstva Shigeyuki Goto na konferenciji za novinare.

Zemlje širom svijeta donijele su razne mjere otkako je WHO omikron nazvao "zabrinjavajućom varijantom", ali do Kishidine objave, Izrael je bio jedina zemlja koja je zabranila ulazak svom strancima.

U portugalskom klubu Belenenses 13 zaraženih

Portugalske zdravstvene vlasti objavile su u ponedjeljak da je kod 13 nogometaša i osoblja prvoligaškog kluba Belenenses otkrivena omikron varijanta koronavirusa, i to nakon što se jedan od igrača vratio iz Južne Afrike.

Omikron soj otkriven je nakon prvenstvene utakmice Belenensesa i Benfice u subotu. Belenenses je utakmicu počeo sa devet igrača, a ostatak momčadi je bio u izolaciji. Nakon poluvremena samo sedmorica su se vratila na teren i utakmica je prekinuta poslije dvije minute pri vodstvu Benfice od 7-0.

"Svi smo u izolaciji, osim mlade momčadi koja nije igrala u subotu. Ukupno je 44 ljudi u izolaciji. Blage simptome imaju dva ili tri igrača i isto toliko članova osoblja. Sada čekamo da ponavljanje testa čim to odobre zdravstvene vlasti", izjavio glasnogovornik  Belenensesa.    

Još u subotu predsjednici Benfice i Belenensesa kazali su na konferenciji za novinare da su morali igrati utakmicu inače bi riskirali kaznu zbog neopravdanog izostanka. Oni su okrivili ligu i zdravstvene vlasti što nisu dopustile da se susret odgodi.
 

>> VIDEO Novi soj nazvali omikron: 'Ova varijanta ima velik broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće'

Ključne riječi

Komentara 2

CE
celovic
14:23 29.11.2021.

Cemu sluze testovi kad i pozitivne inegativne trpaju u izolaciju. To je samo dokaz da ta banda vise ne zna sta radi i da su ti testovi obicno sranje, potpuno nefunkcionalni i lazni.

ZV
zvezdomor
12:25 29.11.2021.

jesu li to oni skoro kompletno cijepljeni izrael i japan ili je ovaj ravnozemljaš u zabludi..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije