Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantne brojke

U New Yorku umrlo gotovo 90 posto pacijenata spojenih na respirator

Respirator
Foto: Reuters/Pixsell
24.04.2020.
u 10:59

Studija je proučavala 320 pacijenata u 12 bolnica koji su morali biti spojeni na respiratore. Prije pandemije COVID-19 umiralo je oko 80 posto pacijenata koji su dobili pomoć ovog aparata

Gotovo 90 posto pacijenata oboljelih od COVID-19 koji su stavljeni na respirator u najvećem njujorškom konglomeratu bolnica na kraju je umrlo. Piše to u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Northwell Health ime je tog konglomerata bolnica, koji Amerikanci zovu "zdravstveni sustav", i sastoji se od 23 povezane privatne bolnice koje, uz još neke pružatelje zdravstvenih usluga, zajedno zapošljavaju čak 68 tisuća ljudi.

Studija je, piše Newsweek, obuhvatila 5.700 pacijenata koji su bolovali od COVID-19, a bili su primljeni između 1. ožujka i 4. travnja u jednu od 12 bolnica koje su proučavane. Iako nisu bili obuhvaćeni samo pacijenti koji su dobili pomoć respiratora, visok postotak njihove stope smrtnosti, najzvučniji je podatak iz studije. Stopa smrtnosti među pacijentima starijima od 65 godina bila je 97 posto, a među mlađima od 65 76 posto.

Od 320 proučavanih pacijenata koji su završili na respiratorima, umrlo ih je 88 posto. To je nešto više od 80 posto koliko je pacijenata spojenih na respiratore izgubilo život prije pandemije koronavirusa, izvještava Washington Post.

Studiju su izradili istraživači Northwell Healtha te stručnjaci s instituta Feinstein.

Većina je pacijenata proučavanih u studiji bila muška, a srednja dob proučavanih pacijenata bila je 63 godine. Oko trećina pacijenata (1.734) imala je vrućicu, 986 njih bolovalo je od tahipneje, odnosno kratkog i plitkog disanja, dok je 1.584 njih dobilo terapiju pomoći kisika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije