Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća na radu

U nekoliko sekundi 380 volti spržilo mu ruku i desni dio lica

'24.03.2010.,Sibenik - Radnik sibenske elketre V.D.(59) nastradao od strujnog udara radeci u trafostanici u Stankovackoj ulici. Zadobio je teske tjelesne ozlijede i prebacen je u KBC Split Photo: Hrvo
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
24.03.2010.
u 18:01

Do kratkog spoja došlo je kad je Dereta pokušavao postaviti mjerni uređaj za ispitivanje kvalitete struje na trafostanicu.

Šibenčanin Vito Dereta (59), radnik HEP-a, bori se za život u splitskom KBC-u jer je u ponedjeljak ozlijeđen strujnim udarom kad je pokušavao postaviti mjerni uređaj za ispitivanje kvalitete struje na trafostanici u Stankovačkoj ulici kod šibenske glavne tržnice.

– U samo nekoliko sekundi potamnjela mu je cijela ruka i desna stana lica. Struja ga je doslovno spržila, i to pred našim očima. Odmah je izgubio svijest – kazali su očevici nesreće.

Razlog intervencije bilo je učestalo ''izbacivanje napona'' na obližnjim, inače vrlo prometnim semaforima.

– Došlo je do kratkog spoja, još ne znamo kako jer s Deretom nije moguće razgovarati. Istraga je u tijeku. Naglašavam, nije bila u pitanju visoka struja, tek 380 volti. Takvu struju svakodnevno koristimo u kućanstvu. Prema posljednjim informacijama koje sam dobio od liječnika, skinut je s respiratora i svi se nadamo da će biti dobro – kazao je Radoslav Gulan, direktor šibenske Elektre.

Nesretnom Viti ovo je druga nesreća na radu. Prvi strujni udar doživio je prije četiri godine, ali bez ozbiljnijih i po zdravlje opasnih posljedica. Podsjetimo, prije sedam godina od visokonaponskog strujnog udara na trafostanici u Bilicama poginuo je električar Jere Vrcić. Šibenik je, inače, dobio struju među prvim gradovima u Europi.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
miso
09:10 25.03.2010.

Antonija Mrša/VLM: Svaki napon veći od 50 V je opasan za čovjeka. Napon od efektivnih 380 V, koji se, kako stoji u tekstu, pojavljuje u kućanstvu je iznimno opasan. U sinusoidnim vrhovima taj napon dostiže preko 500 V, znači čak 10 puta je opasniji od već opasnog napona od 50 V. Molim Vas u VL da skinete i demantirate ove napise o neopasnosti napona u kućanstvu, ako ne želite već sutra zavržiti na sudu pri prvim stradavanjima građana, koji se mogu pozvati na ovaj objavljeni tekst!!!!! Bijedo, ime ti je neznanje.

MI
miso
09:15 25.03.2010.

Bože, sad vidim da je to izjavio direktor Elektre: \'Naglašavam, nije bila u pitanju visoka struja, tek 380 volti. Takvu struju svakodnevno koristimo u kućanstvu. .... kazao je Radoslav Gulan, direktor šibenske Elektre. Gospodin Gulan neka odmah demantira napisano ili ga treba smijeniti. Struja se ne mjeri u voltima, već u amperima, a ono o opsanosti već sam malo prije napisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije