Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve manje djece

U nekim rodilištima tek jedan porod svaka tri dana

beba
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
10.11.2014.
u 15:10

Zatvaranje ogulinskog rodilišta otjeralo bi još više mladih iz ionako opustošenog kraja, kaže dr. Cindrić

Broj žena fertilne dobi u Hrvatskoj po prvi je put od 1990. godine pao ispod milijun, zadnjih devet godina smanjuje se i broj rođene djece tako da se u pojedinim rodilištima obavlja jedan porod svaka tri dana.

Liječnici će upozoravati na europsku normu koja granicu minimalnog broja godišnjih poroda postavlja na njih 400, ali i istovremeno biti suglasni kako se nitko neće usuditi ugasiti nijedno rodilište. Kao primjer će navoditi slučaj sinjskog rodilišta koje je, da tako kažemo, preživjelo, a u kojemu je lani rođeno tek 108 djece. Ispod spomenute granice su i rodilišta u Vukovaru, Kninu, Gospiću i Metkoviću, a dio ih “pleše” upravo oko graničnog broja godišnjih poroda.

Sigurnost trudnica i djece

Ta je brojka važna, istaknut će struka, radi sigurnosti trudnice i djeteta jer dobar dio rodilišta u kojima se obave dva poroda tjedno nema adekvatnu opremu za slučaj zdravstvenih poteškoća pri porodu, ali ni iskustvo. A upravo iskustvo, stalni nadzor i oprema, argumenti su ogulinskog rodilišta u kojemu je lani rođeno 164 djece i čije bi zatvaranje, kaže ravnatelj bolnice dr. Krunoslav Cindrić, još više mladih otjeralo iz ionako opustošenog kraja.

– Ogulinsko rodilište je malo kompaktno i brojke su relativan pojam jer puno toga zavisi od specifičnosti etnografskih karakteristika pojedinih područja. U našem rodilištu rade iskusne babice sa stažem u rađaoni više od 25 godina. Stalno se educiraju, a dobra iskusna babica je 80 posto uspjeha u porodu – opisuje dr. Cindrić čije rodilište ima četiri specijalista što rodilji garantira, kako će opisati, da joj se posveti cijeli tim. – Jednoj je rodilji usmjerena sva pažnja, nadzor i skrb, a ne kao u drugim rodilištima, gdje istodobno rađa više žena, kaže.

Financijske uštede

Odjel samostalno u ogulinskoj bolnici funkcionira još od 1964. godine, a otad je bio zatvoren samo jedan mjesec zbog preuređenja. Tada je, kaže dr. Cindrić, jedno dijete porodio u sanitetskom vozilu i jedno u osobnom automobilu na cestu.

– Nikom to ne bih poželio. Ne daj Bože gubitak ijednog djeteta radi loše povezanosti i organizacije skrbi nad trudnicama imalo bi nesagledive posljedice, a financijske uštede su upitne. Ovako slabo naseljena i opustošena mjesta u kojima živi sve manje mladih ukidanjem rodilšita bi unazadilo zdravstvenu skrb i još bi više mladih napustilo i otjeralo iz ponosne Like i Gorskog kotara – poručio je dr. Cindrić.

>>Hrvatska nacija je teški bolesnik – stari smo i siromašni

>>Među 15 smo najstarijih nacija u cijelom svijetu

Komentara 2

OR
Orlando..
15:44 10.11.2014.

Ne može se zatvoriti ogulinsko rodilište zbog geografskog položaja, u blizini nema bolnice, što znači da bi pacijenti morali putovati 100 km i više. Istina da na tom području više nema ljudi, prije svega zahvaljujući politici vođenoj zadnjih dvadeset godina, sve se radi sa namjerom da se ti krajevi što više opustoše.

SI
Sittingbull
08:58 11.11.2014.

Ajmo mladi što se čeka. Ne treba vas valjda učiti kako se prave djeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije