Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U nasilju nad kršćanima u Indiji ubijeno 500 ljudi

05.11.2008.
u 15:17

Predstavnici vlade indijske Savezne Države Orisse priznali su da je u nasilju ekstremnih hinduističkih skupina protiv kršćana ubijeno najmanje 500 osoba, tvrdi Komunistička stranka Indije (CPI).

Komunisti su sredinom listopada istraživali stanje u okrugu Kandhamalu, žarištu izgreda u Orissi, javila je austrijska agencija Kathpress. Političari CPI-ja posjetili su izbjegličke logore u kojima su smješteni kršćani i razgovarali s policijskim dužnosnicima i sucima.

Indijska katolička novinska agencija AsiaNews izvijestila je da su komunistički političari otkrili nepravilnosti u podacima što ih je dala vlada u Orissi, koju čine radikalni hindusi.

U 15 izbjegličkih logora, u kojima je oko 13.000 prognanika, nedostaje hrane i lijekova. Među kršćanima vlada strah i nitko se ne usuđuje vratiti kući.

Ekstremističke skupine najavile su oružani otpor policiji, koja nagovara protjerane kršćane da se vrate kući jer je ondje navodno "život ponovno normalizan", tvrde političari CPI-ja.

Ima jasnih naznaka da nacionalistički hinduistički pokret "Vishwa Hindu Parishad" (VHP) i organizacija njegove mladeži "Bajrang Dal" već dugo planiraju napade na kršćane, izjavili su predstavnici CPI-ja tražeći od indijske vlade da zabrani te organizacije.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije