Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U 'Našicecementu' spaljeno oko 800 kilograma opojnih droga

17.12.2008.
u 14:27

NAŠICE - Danas je u Našicecementu d.d. Našice, članu Nexe Grupe, spaljeno oko 800 kilograma opojnih droga koje je u svojim akcijama zaplijenio MUP. To je drugo ovogodišnje spaljivanje u ovoj tvornici cementa budući da je u siječnju spaljeno ukupno 3 tone droge.

"Našicecement" jedina je lokacija u Hrvatskoj na kojoj se smije spaljivati droge, jer tvornica ima dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom.

Sam postupak spaljivanja zaplijenjenih opojnih droga provodi se tako da se droga pakirana u manje pakete kontinuirano ubacuje u otvor rotacijske peći, gdje se miješa sa sirovinskim brašnom te peče na temperaturi od 1400 Celzijevih stupnjeva. Spaljivanje na toj temperaturi pouzdano je i bez utjecaja na ljude i okoliš.

- Sa zadovoljstvom ističem kako su ove godine spaljene gotovo 4 tone opojnih droga. Ovako zatvaramo krug koji počinje prevencijom, a nastavlja se smanjenjenjem ponude i potražnje droge. Da smo uspješni u svim poduzetim mjerama svjedoči i podatak da je, u odnosu na prošlu godinu, za 40 posto smanjen broj prijava maloljetnika vezanih za drogu.

- Zahvaljujem MUP-u i carini na djelotvornom poslu zapljene droge i Našicecementu na svemu poduzetom u spaljivanju droge – rekla je danas Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina povjerenstva za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Glavni ravnatelj policije Vladimir Faber izvijestio je da Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano provodi cijeli niz preventivnih i represivnih mjera, u sklopu akcijskog plana suzbijanja upotrebe droge.

Dodao je da su u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježena 6793 kaznena djela zloupotrebe droge, a 5534 osobe su kazneno prijavljene. U istom razdoblju zaplijenjeno je 147 kilograma heroina, tržišne vrijednosti od oko 40 milijuna kuna.

- Hrvatska se može okarakterizirati kao tranzitno područje za putove droge, a najpoznatija je tzv. balkanska ruta, iako su krijumčarenja zabilježena i na tzv. jadranskoj ruti te preko granice s BiH. Cilj je zaplijeniti što više droge, bez obzira radi li se o drogi iz tranzitnih putova ili o onoj koja postoji u Hrvatskoj – zaključio je Faber.

Spaljivanje droge traje dva dana, a spalit će se više od 640 kilograma marihuane i hašiša, oko 60 kilograma heroina, 10 kilograma kokaina, 22 kilograma amfetamina i drugih droga iz oko 40.000 predmeta, zaplijenjenih u razdoblju od 1992. do 2003. godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije