Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni projekt

U našem mobilnom hostelu spavat će se tik do festivala

30.03.2016., Osijek - Tin Vidovic i Mihovil Grguric nakon nekoliko putovanja u kojima su imali problema sa smjestajem odlucili su projektirati i izraditi pokretni hostel.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
03.04.2016.
u 20:25

Mladi poduzetnici osmislili su jedinstven projekt, pokretni hostel koji se uz pomoć običnog transportnog kamiona može premještati kamo god poželite

Sasvim “obični” transportni kamion dovozi kontejner na ledinu. Jednostavnim klikom pneumatske noge ga odižu, kamion se izvlači, a kontejner ostaje na zemlji. Okretanjem ručice pretvara se, gotovo u trenutku, u – hostel s devet soba i četiri toaleta. A kao da maše čarobnim štapićem, učiniti to može i dijete. Od dolaska kamiona do razvlačenja hostela prošlo je tek pola sata. I to je to, “partijaneri” se mogu useliti, spavanje u šatorima za njih je prošlost, a glazba može početi.

Nije ovo prizor iz daleke budućnosti, već “start up” projekt trojca – mladih Osječana Mihovila Grgurića i Tina Vidovića te starijeg im kolege Zagrebčanina Ivana Malića. “Nearby hostel” zamišljen je kao spas za goste, ali i organizatore glazbenih festivala.

– Godinama slušamo prijatelje kako se žale da su smještaji na festivalima ili preskupi, ili su predaleko od glazbene pozornice ili ih uopće nema. Odu na “Ultra Europe” u Split pa završe u Omišu za 100 eura na noć ili, u boljoj verziji, spavaju na plaži – počinju 21-godišnji Mihovil i 22-godišnji Tin.

Slično je i izvan naše zemlje pa se, primjerice, u Velikoj Britaniji ili bližoj nam Mađarskoj cijene festivalskog smještaja kreću od 100 do 160 eura na dan, ako ga se uopće ugrabi.

– Nakon 12 sati partijanja, svatko želi samo leći u udoban krevet, a do njega ne želi hodati kilometrima i ne želi ga platiti previše. Nužan je i siguran pretinac s lokotom jer, primjerice, šteta od krađa na festivalima u Britaniji penje se do gotovo milijun funti – navode oni. Rješenje su pronašli u pokretnom hostelu, a ideju su razrađivali deset mjeseci.

Hostel je projektiran kao energetski potpuno neovisan, s vlastitom strujom, vodom i ventilacijskim sustavom, a pokreće ga generator od 15 kW. U devet soba stane 26 kreveta. Četiri su kupaonice, a u dvije su “pametni” tuševi koji štede i do 70 posto vode.

– Tuševi kombiniraju zrak i vodu, a jednako su učinkoviti, to je kalifornijska tehnologija – opisuje Mihovil.

Uz udoban krevet, gosti se mogu odmoriti i uz TV, a neće piti ni toplo piće ako žele hladno jer im je i hladnjak nadohvat ruke. Ključ im ne treba jer će vrata sobe otključavati svojim pametnim telefonom. A na njemu će imati i “Nearby aplikaciju” kako bi lakše pronašli hostel. Mobitele će u miru napuniti jer sobe imaju utičnice, ali i Wi-Fi.

Jeftina logistika

Sklopljen zauzima 30 “kvadrata”, a rasklopljen približno 90. Dok je na kamionu, kontejner je dugačak 13 metara, visok tri, a širok dva metra.

– To je isto dosta važno jer mu nije potreban nikakav poseban kamion za prijevoz, već obični transportni, što i logistiku čini jeftinijom – ističu naši sugovornici.

Zahvaljujući simetričnom mehanizmu ekstenzije, dovoljan je mali elektromotor da ga se razvuče pa bi ga “odvrtjeti” zaista moglo i dijete.

– Sve to zvuči nerealno, no kontejneri na razvlačenje u svijetu već postoje, nije to ništa nemoguće, stvar je samo pristupa – ističu.

Noć bi u njihovu hostelu stajala 40 eura u inozemstvu, a kod nas bi cijena, svjesni su, morala biti niža. Iznajmljivali bi ga festivalima ili privatnim osobama, drukčije bi im bilo neisplativo.

Zatrpani pozivima

Da hostel “stane na noge”, odnosno kotače, inovativnim je Osječanima potrebno 100.000 eura. Sve je drugo, ističu, spremno. Kako bi prikupili ulagače, pokrenuli su kampanju na internetu, a ona nije ostala bez odjeka.

– Javljaju nam se potencijalni investitori, pa čak i izvođači, i to velike hrvatske tvrtke – ponosni su Tin i Mihovil. Upiti stižu i od organizatora festivala, iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Italije, ali i SAD-a.

– Nije svaki novac dobar novac pa se nećemo zalijetati jer je u pitanju i partner u projektu. Imamo dobar projekt, a tražimo ljude koji će biti spremni uložiti dosta truda i energije – poručuju. Hostel bi se moglo napraviti, dodaju, za tri do šest mjeseci pa da sada potpišu ugovor s ozbiljnim partnerom, prvi bi bio gotov već na jesen. Fokusirani su trenutačno samo na festivale, iako bi hostel mogao imati i drugu civilnu, ali i vojnu svrhu.

Mihovil Grgurić i Tin Vidović mladi su poduzetnici koji su lani zajedno osnovali tvrtku za digitalni marketing Udonis. Hostel je pak odvojeni projekt. Mihovil je student matematike, a Tin građevinarstva.

– Baš smo ekstremi! Naš kolega Ivan Malić je inženjer, ima 41 godinu i on nam je roditeljski nadzor – zaključuju u šali.

>> Hostelu Swanky Mint titula najboljeg u zemlji

Komentara 4

Avatar pendreck
pendreck
21:28 03.04.2016.

26 osoba mogu spavati, recimo po 30 € = 780 € na dan (pdv re racunam). Recimo 5 dana = 3.900 €, minus troskovi dostave (aj recimo 900 €) ostane bruto 3.000 € po eventu. Investicija 100.000 : 3000 = 33 eventa, dakle ROI nije los. Zapravo dobar. Zvuci dobro decki!

DU
Deleted user
20:40 03.04.2016.

Tko čisti? Jel to hote bez građevinske dozvole? Da li su sve obaveze jednog hotel ispunjene. Može se zvati kontejner ali ne hotel. Mnogi umjesto vikendice stavljaju kontejner u nadi da ne košta. Zakon upravo u radu koji će određivati porezne obveze... Čuj hotel... pa taj sistem je pčelarima poznat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije