Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna avandia

U nas 4500 pacijenata uzima lijek avandiju – samo 4 nuspojave

avandija
VL
Autor
Diana Glavina
22.02.2010.
u 20:27

U trima prijavama bila je riječ o pojačanu opadanju kose, a u jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica.

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj su bile četiri prijave s četiri nuspojave vezane za lijek za dijabetes tipa 2 – avandiju. U trima prijavama bila je riječ o pojačanu opadanju kose koje je prestalo nakon prekida terapije, a u jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica, kažu u hrvatskoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

>>Avandia, lijek za dijabetes 2, povezan s desecima tisuća srčanih udara

Lijek se inače može dobiti samo na recept, a prema podacima Agencije, u Hrvatskoj avandiju uzima oko 4500 pacijenata. Moraju li biti zabrinuti poslije skandala koji se dogodio u Americi otkrićem da je ovaj lijek izazvao srčani udar u 83.000 dijabetičara? Prve javne informacije potkrijepljene kliničkim studijama u Europi objavljene su polovicom 2007.

U skladu s tim hrvatska je Agencija 2008. liječnike i pacijente upozorila da bolesnici koji su patili ili pate od zatajenja srca ili imaju u podlozi druge kardiovaskularne bolesti ne smiju uzimati avandiju.

Ključne riječi

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
20:40 22.02.2010.

Samo 4 nus pojava!?? ... valjda onih koji su preživjeli?? ...

ZG
zgenije
22:55 22.02.2010.

Nagradno pitanje: da li je GlaxoSmith doktorima organizirao \"seminare\" na zanimljivim lokacijama. Npr. odete u Vuk Vrhovec i pitate na koje su \"seminare\" išli zadnjih par godina i tko je to platio. Evidencija postoji, putni nalozi i sl. Usput provjeritete lokacije seminara. Dubai itd...

Avatar Azriel
Azriel
09:14 23.02.2010.

\"U nas\" ima više slučajeva nus pojava, samo pacijenti srčanu aritmiju ne povezuju sa uzimanjem toga lijeka. Sad kad je ovo izašlo u javnost pišite malo o navali pacijenata kod liječnika \"u nas\"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije