Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBAMAMANIJA

U najvećoj krizi i najskuplja inauguracija

19.01.2009.
u 07:30

Zvjezdani koncert u čast izabranog predsjednika Baracka Obame koji je jučer održan u Lincolnovu memorijalnom centru u Washingtonu, a koji je sa šetnice ispred centra s oduševljenjem pratilo pola milijuna ljudi, bio je samo uvertira u dan kada će prvi crnac prisegnuti na dužnost predsjednika SAD-a.

Obama na koncertu: Sve je moguće u Americi

Spektakl zvijezda za Obamu

Obamina inauguracija najrizičniji skup u povijesti

U utorak točno u podne Barack Obama, sin bjeliknje iz Kanzasa i crnca iz Kenije, postat će 44. predsjednik najveće svjetske velesile, ujedno i najmlađi u povijesti.

Po svemu "naj" inauguracija
Dok je prva predsjednička inauguracija, ona Georgea Washingtona održana u New Yorku 1789. godine, bila skroman događaj, ova Obamina bit će po svemu naj: najskuplja, najposjećenija i najiščekivanija. Analitičari predviđaju da će, ekonomskoj krizi usprkos, ukupni troškovi ukupno pet dana inauguracijskih svečanosti doseći čak 160 milijuna dolara.

Što se sigurnosnih rizika tiče, ova inauguracija bit će najveća sigurnosna operacija u povijesti. Da sve prođe glatko, brinut će 58 federalnih, državnih i lokalnih agencija. U Washington su stigle tisuće dodatnih policijskih i vojnih snaga te tajnih agenata.

Očekuje se da će povijesnom trenutku za SAD uživo svjedočiti najmanje dva milijuna ljudi među kojima će se kretati agenti u civilu. Sve će snimati tisuće videokamera, na prozorima će, zlu ne trebalo, dežurati snajperisti, a cijeli prostor oko Capitol Hilla nadlijetat će helikopteri.

Dan uoči prepun aktivnosti
Samom činu preuzimanja dužnosti američkog predsjednika prethode brojne zabave i svečani domjenci. Tako će Obama danas, na dan Martina Luthera Kinga, borca za prava crnaca koji je utro put njegovu povijesnom uspjehu, s obitelji sudjelovati u brojnim aktivnostima za pomoć zajednici.

Očekuje ga i naporna večer; budući predsjednik pojavit će se na tri svečane večere: u čast bivšeg šefa State Deparmenta Collina Powella, zatim budućeg potpredsjednika Joea Bidena te na koncu republikanskoga predsjedničkog kandidata Johna McCaina.

Središnji događaj sutrašnjeg dana bit će polaganje zakletve pred predsjednikom Vrhovnog suda ispred zgrade američkog Kongresa. Po prvi put u povijesti ovog događaja, za publiku će biti otvoren čitav prostor Nacionalne šetnice koja se prostire od Capitol Hilla do washingtonskog spomenika.

Lincolnova Biblija, Rooseveltove okolnosti
Ceremonija počinje u 10 sati po washingtonskom, odnosno 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, a Obamina zakletva na programu je točno u podne. Prije njega zakletvu će položiti novi potpredsjednik Joe Biden. Nakon zakletve slijedi inauguracijski govor koji s nestrpljenjem očekuju u Americi, ali i cijelom svijetu budući da će njime Obama obznaniti u kojem pravcu namjerava voditi zemlju sljedeće četiri godine.

Već je ranije objavljeno da će novi predsjednik SAD-a zakletvu položiti na istoj onoj Bibliji koju je u tu svrhu davne 1861. koristio njegov uzor, Abraham Lincoln.

Iako se prvi Afroamerikanac koji će se nastaniti u Bijeloj kući Lincolnu divi jer je ukino ropstvo, uvjeti u kojima Obama stupa na dužnost više nalikuju onima iz 1933. kada je američki predsjednik postao Franklin D. Roosevelt. Baš kao i Obama, Roosevelt je na dužnost stupio u doba velike ekonomske krize.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije