Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijetki su se spustili na 2000 metara ispod zemlje

U najdubljoj jami na svijetu i naši GSS-ovci

jama
06.11.2009.
u 18:34

Ispod čarobne dubine od 2000 metara spustili su se četvrtog dana boravka u jami, a pritom su morali preroniti potopljeni sifon na dubini od 1400 metara.

Speleolozi Darko Bakšić i Robert Erhardt, inače pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, kao članovi međunarodne speleološke ekspedicije spustili su se u četvrtak u Voronju, najdublju jamu na svijetu koja se nalazi u Abhaziji pokraj Crnog mora.

Nakon sedmodnevnog boravka u jami, gdje su bili zajedno sa speleolozima iz Ukrajine, Mađarske i Rusije, dosegnuli su dubinu od 2080 metara. – Tako su se svrstali u malobrojne ljude na svijetu koji su prešli dubinu od dvije tisuće metara – kazao je Vinko Prizmić, pročelnik GSS-a.

Morali preroniti sifon

Cilj ekspedicije bio je proširivanje kanala kako bi se izbjegli potopljeni sifoni na dubinama većim od 2000 metara pod zemljom.

– Tamo su donijeli tešku ronilačku opremu koja bi nakon eventualnog zaobilaženja sifona Kvitočka omogućila uron u sifon zvan Dva kapetana na dubini 2191 metra. Osam dana trebalo im je da dođu na Arabika Massif u zapadnom dijelu Kavkaza i uđu u jamu nad jamama Krubera-Voronja Cave – priča Prizmić.

Ispod čarobne dubine od 2000 metara spustili su se četvrtog dana boravka u jami, a pritom su morali preroniti potopljeni sifon na dubini od 1400 metara. Tri dana trebalo je za izlaz.

Imaju još posla

– Pri izlasku iz jame na nadmorskoj visini od 2200 metara dočekao ih je svježe napali snijeg. Snijeg je zatrpao i ulaz jame pa je vođa ekspedicije Denis Provalov morao prije izlaska prvo otkopati prolaz do površine. Vani su lavine poharale bazni šator u kojem je kuhinja, a kako se bliži noć, vjeruju u stabilnu nisku temperaturu koja će im osigurati miran san bar do jutra.

Moraju još otkopati šatore kojima samo vrhovi izviruju iz snijega – govori Prizmić i dodaje kako je sudjelovanje u takvoj ekspediciji san mnogih speleologa i može se usporediti s osvajanjem najviših vrhova svijeta.

Ekspedicija još ni iz daleka nije pri kraju jer nakon kratkog odmora speleologe očekuje ponovno spuštanje na 1400 metara dubine, vađenje opreme i silazak s planine koji zbog otežanih uvjeta neće biti jednostavan. Povratak doma planiraju 18. studenoga.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
rackizel
07:48 07.11.2009.

Ako je najdublja, koliko je sad, 06.11.2009 18:34 duboka? lundi 7 janvier 2008. The deepest cave in the World became deeper (-2190m)

RA
rakun235
21:44 06.11.2009.

hrcici ozbilno ste dobri,nema sta vi ste za EU,STA BI BEZ VAS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije