Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO POTVRDILO

Iz udruge Hrabro dijete nestao novac za Noru

Đana Atanasovska
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
04.12.2013.
u 20:00

Tužiteljstvo u Slavonskom Brodu odlučit će o podizanju prijave

– Pravda je pobijedila, ali smo svi izgubili – ponavljala je danas Đana Atanasovska nakon što je pomoćnik ministra financija Branko Šegon izjavio da je u radu udruge Hrabro dijete, koja je skupljala novac za njezinu pokojnu kćer Noru, “bilo zloporaba koje upozoravaju na izvršenje kaznenog djela”.

Šegon je to kazao nakon što je dovršen nadzor nad radom udruge iz Nove Gradiške, pokrenut nakon što su Norini roditelji, Đana Atanasovska i Ivica Šitum javno iznijeli optužbe i sumnje u malverzacije u Hrabrom djetetu. Pomoćnik ministra potvrdio je pretpostavke roditelja kazavši da je s računa nestao dio novca prikupljanog za liječenje Nore Šitum. No, nije htio govoriti o kojem je iznosu riječ poručivši: “Odvjetništvo će utvrditi sve relevantne činjenice i svotu novca koji je eventualno upotrijebljen nezakonito.” U ovom slučaju nadležno je tužiteljstvo u Slavonskom Brodu.

Međusobne prijave

Branko Šegon nije odgovorio ni na pitanje odnose li se nepravilnosti utvrđene nadzorom samo na udrugu ili i na roditelje.

– Dosta je sudionika bilo i ne možemo konkretizirati o kome je sve riječ. Bilo je povreda za koje su odgovorne osobe koje su sudjelovale i u prikupljanju i u trošenju novca. Za Norino liječenje prikupljeno je oko 7,5 milijuna kuna. Na računu udruge trenutačno je 4,38 milijuna kuna.

– Zbog pritiska javnosti institucije su morale obaviti svoj posao – govori Đana Atanasovska.

Neovisno o provedenom nadzoru, Norini roditelji podnijeli su kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Hrabrom djetetu, udruzi čija je predsjednica Jasminka Žužić.

– Priložili smo prijavu i dokumentaciju iz koje je vidljivo da je novac, osim na račun udruge, odlazio na račun Radija Nova Gradiška, na račun Željka Siladija, supruga glavne urednice tog radija i članice udruge Đurđe Aleksić te na račun Berislava Žužića, sina predsjednice udruge. Imamo i dopise koje su slali tvrtkama tražeći donacije za udrugu, a na koje su također stavljali brojeve svojih računa – tvrdi Đana Atanasovska, koja je sa suprugom u ponedjeljak, kaže, o tome ispitana u zagrebačkoj policiji.

No, nije to bio njezin jedini odlazak na razgovor u policiju. Naime, Jasminka Žužić prijavila ju je za prijetnje.

– Tužno je to i jadno – kaže Žužić. U policiji je bio i Alen Kocić, bivši tajnik Hrabrog djeteta, koji je za prijetnje prijavio Đurđu Aleksić.

– Nije da se bojim, ali ako mi se što dogodi, neka se zna da je javno u eter kazala da će me pregaziti kamionom – kaže Kocić, koji tvrdi da nije znao što se događalo u udruzi dok je bio tajnik.

Ne zna za malverzacije

Je li bilo ikakvih malverzacija, ne zna ni sadašnji tajnik udruge Haris Kapetanović:

– Devizna inspekcija od nas je tražila očitovanje u vezi s uplatom iz Kanade koja je išla na račun Radio Psunja. Odgovorili smo im i poslali dokaze da je uplata išla na taj račun jer se iz inozemstva iz ne znam kojih razloga novac nije mogao uplatiti na račun udruge. Ako se utvrdi da je netko uzeo novac, neka ga najprije vrati. A onda odgovara – kaže tajnik.

>>Roditelji Nore Šitum predali dokumente DORH-u

Komentara 56

NA
nane
13:46 04.12.2013.

Za svaku kunu 1 godina zatvora I vratiti novce

BU
BubicaMala
15:20 04.12.2013.

I mrtve potkradaju....

C5
c54t21q2
17:46 04.12.2013.

U Hrvatsko gdje god su novci tu je i kradja.Mijenja se samo nacin kradje ali sustina ostaje ista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije